El sector de la discapacitat urgeix el Govern a aprovar el reglament per desplegar la Llei d'Accessibilitat

El COCARMI alerta que els dos anys de retard impedeixen el ple exercici dels drets de les persones amb discapacitat


El sector de la discapacitat exigeix l'aprovació “urgent” del reglament que ha de desplegar la Llei d'Accessibilitat. Així ho ha reclamat el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) en una reunió amb el conseller d'Afers Social, Chakir el Homrani aquest dimecres, i que constata que el retard de dos anys “impedeix el ple exercici dels drets de les persones amb discapacitat”.

Recorden des del COCARMI que, malgrat que la Llei d'Accessibilitat del 2014 ja preveia que s'havia de disposar del corresponent reglament com a molt tard dos anys després, és a dir, l'octubre de 2016, “a dia d'avui encara no hi ha previsió de quan s'aprovarà”. Consideren des de la federació, que agrupa més de 700 entitats, que el decret “és clau per avançar cap a una societat més inclusiva, ja que per primera vegada havia de contemplar mesures d'accessibilitat a la comunicació i cognitives”.

Així mateix, el COCARMI  ha reclamat al Govern que es reprenguin les reunions del Consell de la Discapacitat de catalunya, un òrgan que hauria d'assessorar la Generalitat en aquelles qüestiones que afecten les més de 550.000 persones amb diversitat funcional que hi ha a Catalunya.

Més recursos per a la inserció laboral

També ha aprofitat la reunió per exigir a la conselleria que “es doti amb més recursos els programes que afavoreixen la inserció a l'empresa ordinària i que es garanteixi la continuïtat d'aquests serveis d'inserció. Així mateix, pel que fa als Centres Especials de Treball, ha demanat el compliment de la moció 131/XI aprovada al Parlament de Catalunya, que instava al Govern a garantir el 50% del Salari Mínim Interprofessional (SMI) a tots els treballadors amb discapacitat dels Centres Especials de Treball de Catalunya, i el 75% de l’SMI per al col·lectiu amb especials dificultats, entre altres qüestions.

També consideren que cal adaptar d'una vegada per totes la legislació als principis que regeixen la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, que està pendent des de fa deu anys, quan va entrar en vigor. Per últim, també s'ha exigit a avançar en la regulació del concert social i ocupacional, perquè l'actual model de prestació de serveis al col·lectiu depèn principalment de les mateixes entitats.

Consideren que cal donar estabilitat l'atenció a les persones i adequar-les a les noves necessitats i realitats i, per això, cal revisar la cartera de serveis socials i augmentar el nombre de places diürnes i residencials.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article