La Degana de Barcelona prohibeix que els menors estrangers no acompanyats dormin a la Ciutat de la Justícia

Mercè Caso insta les administracions a què habilitin espais adequats i exclusius per aquests joves


La jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso, ha prohibit als menors estrangers no acompanyats i als que estan tutelats per la DGAIA i que han fugit dormin a la Ciutat de la Justícia. Concretament, Caso els ha vetat utilitzar aquest equipament entre les vuit del vespre i les vuit del matí.

A través d'un comunicat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha detallat que la magistrada ha pres aquesta mesura amb l'objectiu d'aturar "la inacceptable situació" que es viu a la sala d'espera de l'edifici de la Fiscalia, on estan fins a 21 hores dormint a terra entre els bancs. Davant d'això, la degana de Barcelona ha instat a les administracions a què, de manera inajornable, habilitin espais adequats i exclusius.

Mercè Caso ha denunciat que la reiterada permanència dels menors estrangers no acompanyats provoca situacions “d'indignitat i de manca de protecció als drets fonamentals d'aquests joves”. La degana de Barcelona ha explicat que després d'una reunió amb el Departament de Justícia, la Gerència Territorial, la Fiscalia de Menors, la DGAIA i els Mossos d'Esquadra, i de rebre diversos informes d'aquests ens ha constatat la “reiteració dels fets” i la seva “dimensió”.

Per tot plegat, amb l'objectiu d'aturar aquesta “inacceptable situació” que s'està vivint a la Ciutat de la Justícia, Caso ha decidit “ordenar l'execució de l'acord de 10 de novembre de 2017 i prohibir l'ús de la sala d'espera per aquests joves en horari en el qual ha de garantir-se el seu descans”.

L'obertura d'un centre de primera recepció i un equip especialitzat

L'acord insta les administracions competents a obrir un centre de primera recepció i la constitució d'un equip de la Unitat d'Atenció de Menors (UAM) dels MMEE, fora de la Ciutat de la Justícia, per realitzar la primera identificació seguint la proposta realitzada pel Ministeri Fiscal.

A més, prohibeix l'ús de la sala d'espera de la planta baixa de la Ciutat de la Justícia en horari de nit pels migrants no acompanyats i per als menors tutelats per la DGAIA i que hagin fugit, excloent a aquelles persones a disposició del Fiscal de guàrdia de menors en matèria de reforma.

El Tribunal Superior de Catalunya ha detallat que fins no quedi constituït un equip d'UAM en el centre de primera recepció de la DGAIA, i les identificacions hagin de fer-se a la Ciutat de la Justícia, els menors identificats hauran de ser conduïts de manera immediata al centre determinat per la DGAIA, pel Ministeri Públic i, si és el cas, al Centre d'Emergències de la DGAIA.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article