Vuit locals de Barcelona, reconeguts com a exemple per prevenir agressions sexuals

El secretari general de la patronal veu bé que Interior vulgui modificar la normativa per poder expulsar d'activitats d'oci persones amb comportaments masclistes


La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) destaca el protocol de prevenció i actuació davant les agressions sexuals que apliquen vuit locals de Barcelona com a exemple del treball endegat pel sector de l'oci nocturn en la lluita contra les violències masclistes.

Aquesta iniciativa implica una formació als treballadors del local per detectar conductes masclistes, cartells informatius i un protocol que, en cas d'haver patit una agressió o abús sexual, consisteix bàsicament a demanar per 'Àngela' a la barra, moment en què s'activen els mecanismes de seguretat establerts. Així ho ha explicat el secretari general de la FECASARM, Joaquim Boadas, que ha destacat que aquesta feina i altres propostes ha valgut als locals una distinció internacional que els reconeix la seguretat.

El Departament d'Interior va anunciar aquesta setmana la intenció de modificar la normativa per poder expulsar d'activitats, tant públiques com privades, les persones amb comportaments masclistes, en el marc del Pla de seguretat contra les violències sexuals en espais d'oci. Boadas veu amb bons ulls la iniciativa perquè sigui obligatori actuar d'aquesta manera, però demana “més reconeixement i suport per part de les administracions al treball que ja estan fent les associacions”. Són set locals del Passeig Marítim de Barcelona que van obtenir aquest abril la distinció 'Double Excellence' que els va atorgar l'Associació Internacional d'Oci Nocturn. Després s'hi va afegir una discoteca de Sarrià-Sant Gervasi i, en els propers dies, també l'obtindrà una de Platja d'Aro.

La formació consisteix en quatre hores de seguretat en general, sobre com actuar davant un atac armat, una baralla o com realitzar una reanimació. La formació també inclou una part específica sobre com actuar si es troben un possible cas d'abús o agressió sexual o bé conductes masclistes, que són els primers passos de les violències sexuals. La formació la reben tots els treballadors amb personal a càrrec perquè després puguin transmetre pautes clares.

Boadas assenyala que fa més de dos anys que van començar a treballar en aquesta iniciativa de prevenció. El secretari general de la FECASARM va traslladar aquesta feina feta al grup de treball del Pla de Seguretat contra les violències sexuals en espais d'oci, que es va reunir dimarts d'aquesta setmana amb la visió compartida de “tolerància zero”. El conseller d'Interior, Miquel Buch, va anunciar que estudiaran modificacions normatives, promouran la formació dels treballadors implicats en l'oci i crearan un protocol de prevenció, actuació i acompanyament de la víctima. La idea és fer un pas més enllà i que el que han pogut promoure alguns locals o activitats d'oci a nivell particular, sigui generalitzat.

Segons el balanç de delictes i faltes denunciats que els Mossos d'Esquadra publiquen cada any, el 2017 es van registrar 757 agressions sexuals a Catalunya, un 2,16% més que el 2016 (741). Més de la meitat de les agressions sexuals, el 58%, es van produir en habitatges; el 27%, en espais públics; el 10% en establiments; el 3% en altres tipus de centres i també el 3% en mitjans de transport o punts que hi estan associats. Des del 2013, amb 609, s'han anat incrementant el nombre de violacions denunciades, amb un augment acumulat del 24,3%. Els investigadors atribueixen part d'aquest increment a l'aflorament de la xifra negra que hi ha sota aquest delicte.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article