Catalunya acollirà una part dels 60 migrants de l'Aquarius que rebrà l'Estat espanyol

Afers Socials reclama que els nouvinguts puguin ser acollits com a refugiats, igual que va passar amb els acollits de l'Open Arms el juliol


Catalunya acollirà “la part que pugui ser raonable” dels 60 migrants de l'Aquarius que rebrà l'Estat espanyol dins l'acord que han pres sis països per distribuir les 141 persones rescatades al Mediterrani pel buc que atracarà a Malta. Ho ha anunciat la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, que en una atenció als mitjans havia afirmat en un primer moment que els 60 anirien a Catalunya. Després, ha matisat.

Cal recordar que el Govern de la Generalitat ha ofert a través del seu president, Quim Torra, els ports sobre els quals té competències perquè l'Aquarius pogués atracar. Finalment, però, Malta ha pactat amb Espanya, França, Alemanya, Portugal i Luxemburg que el vaixell pararà a les seves costes i que els rescatats es distribuiran entre aquests països.

Calvo ha destacat la solidaritat de l'Estat i el “gir” que, al seu parer, està provocant la gestió del president espanyol, Pedro Sánchez, en la política migratòria europea. I en aquest sentit ha posat l'exemple de l'oferiment del govern de Catalunya, que en un primer moment ha dit que acolliria els 60 migrants que rebrà Espanya, però que després ha condicionat a “la part que pugui ser raonable”.

Cal recordar que Malta acollirà al seu port el vaixell Aquarius amb els 141 migrants a bord després de ser rescatats divendres passat. Posteriorment, aquestes persones es distribuiran entre cinc països europeus que han format part de l'acord per acollir la totalitat dels migrants.

“Malta servirà com a base logística i tots els 141 immigrants a bord es distribuiran entre França, Alemanya, Luxemburg, Portugal i Espanya”, ha assenyalat aquest dimarts el govern maltès en un comunicat. El govern de Malta considera que aquest és un exemple concret de lideratge i solidaritat europeus.

El Govern vol el dret d'asil per als migrants de l'Aquarius

Tot i que la xifra concreta no està definida i depèn del Ministeri de Treball, Catalunya s'ha ofert per acollir els 60 migrants de l'Aquarius que arribaran a l'Estat espanyol. Per fer-ho, però, el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, ha demanat que els nouvinguts puguin ser acollits com a refugiats, igual que va passar amb els acollits de l'Open Arms el juliol i per tant, que “no s'escatimi en permís humanitari”.

Amorós considera que la logística d'aquest procediment és nova perquè la primera identificació es farà a Malta i no descarta acollir menors d'edat. Malgrat tot, reconeix que Catalunya està “sobreocupada” en aquest àmbit i per això, demana corresponsabilita a l'executiu espanyol.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article