L'imam de Cambrils aposta per un registre oficial d’imams que ajudi a evitar nous casos com el de Ripoll

La mesquita cambrilenca fomenta activitats adreçades als joves per evitar possibles situacions de radicalització


L'imam de Cambrils, Mohamed Ouadi, es mostra partidari d’impulsar un registre obligatori dels imams que exerceixen a les mesquites, tal com va proposar la Comissió Islàmica d’Espanya (CIE) poc després dels atemptats del 17-A. “Sóc partidari de tot tipus de control i de tots aquells reglaments que es puguin establir. Som gent d'ordre, de normes i d’organització total”, defensa Ouadi.

El màxim responsable de la mesquita de Cambrils opina que aquesta iniciativa ajudaria a evitar “que se't pugui filtrar una persona no desitjada i que pugui acabar sent perillosa”. En paral·lel, la comunitat centra els seus esforços en evitar nous casos de radicalització com la que haurien patit els joves de Ripoll de mans de l’imam Abdelbaki Es-Satty. Una de les estratègies és fomentar la participació dels nois en activitats esportives per tenir-los “ocupats i sota control”. “Hem d'estar alerta dels nostres fills”, avisa l'imam de Cambrils.

Uns dies després dels actes de commemoració del primer aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils, la comunitat musulmana cambrilenca ha obert les portes de la seva mesquita a l’ACN per reflexionar sobre la situació de la comunitat musulmana. Mohamed Ouadi es mostra partidari d’establir més mecanismes de control sobre els imams per afavorir que les comunitats locals puguin tenir certesa de qui són i no caiguin “en el que ens va passar a Ripoll”.

Més formació i activitats esportives per “vigilar” els joves

Conscient que lluitar contra la radicalització dels joves no és fàcil pel paper de les xarxes socials, la comunitat musulmana de Cambrils ha decidit passar a l’acció i idear mesures que els ajudin a evitar-ho. L’imam s’ha reunit amb diversos regidors del consistori per potenciar activitats esportives entre els joves musulmans. “Volem anar desenvolupant activitats per tenir-los ocupats, entretinguts i sota control. Estem prenent mesures, fent tot el que podem, a part del discurs que ja portem a la mesquita. Hem d'estar alerta dels nostres fills”, adverteix l’imam.

A més, Ouadi opina que no seria una mala opció incloure l’estudi de l’Islam com una assignatura més en el sistema educatiu. “Cal formar-los bé i ensenyar als joves la religió com toca perquè no puguin caure en la radicalització”, apunta. De fet, l’imam de Cambrils creu que els joves de Ripoll eren joves “perduts”, “totalment allunyats de la religió” i que es trobaven “fora de joc”. Al seu parer, si haguessin tingut una bona base de coneixement i “riquesa mental” haurien tingut prou eines com per no caure en la “trampa” d’un “imam radical”.

Segons l’imam de Cambrils, les fotografies dels terroristes que apareixen al sumari dels atemptats del 17-A confirmen que els integrants de la cèl·lula eren “persones dèbils” que no tenien “principis”. “Van sortir imatges dels explosius i de begudes. Són imatges contradictòries entre elles mateixes. Com pot ser una persona que diu ser religiosa, tan radical en ser religiós, prengui alcohol?”, es pregunta Ouadi, sorprès per l’actitud d’aquests joves.

Obrir-se a la ciutadania

Un any després dels atemptats, la comunitat musulmana de Cambrils -que disposa d’una mesquita al polígon Belianes- afirma que s’ha sentit acompanyada per les institucions i que la convivència veïnal hi continua sent “bona”. Amb tot, el col·lectiu està fent passos per donar-se a conèixer a la resta de la ciutadania i trencar conceptes “erronis”. “Al final tots som persones i hem de conviure i acceptar-nos els uns i altres per moltes diferències que hi puguin haver”, reafirma l’imam.

Els actes commemoratius dels atemptats

Els representants de la comunitat, amb l'imam al capdavant, van participar en l'acte d'homenatge a les víctimes de Cambrils que es va fer el passat 18 d’agost al passeig marítim de la vila. El col·lectiu, assegura Ouadi, pretenia així desmarcar-se totalment de la “barbàrie” que va “sacsejar” aquest municipi del Baix Camp.

L'imam creu que, en aquest tipus d’actes, la comunitat musulmana es troba en el punt de mira perquè “alguns fenòmens, en nom de la teva religió i de la teva creença, cometen actes com aquests, encara que no hi tinguis res a veure”. Segons Mohamed Ouadi, les accions jihadistes els deixen en una situació molt complicada. La primera reacció després d’un atemptat, diu, és “mirar malament al musulmà” quan, realment, “no té res a veure amb la teva religió i amb el que prediques”.

Sense voler entrar en política, el líder espiritual defensa que l’acte d’homenatge que es va fer Cambrils “havia de ser un dia de pau, de respecte, de calma, de silenci i res més”, en al·lusió a les xiulades i a la polèmica entre el president del PPC, Xavier Garcia Albiol, i el president de la Generalitat, Quim Torra. Amb tot, Ouadi es queda amb la possibilitat d’haver pogut donar personalment el condol al marit de la dona morta a Cambrils i haver participat en l’ofrena de flors al nou Memorial per la Pau. “Va ser un dia especial que ens va tornar a un any enrere i que et recorda, malauradament, uns fets dolorosos”, conclou.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article