Vergés exigeix a Sánchez que compleixi la promesa i retiri el recurs contra la Llei catalana de sanitat universal

La consellera diu que poden “coexistir” la llei del Parlament i el reial decret espanyol que el Congrés ha convalidat


La consellera de Salut, Alba Vergés, ha exigit aquest dijous a la tarda que el govern espanyol compleixi el seu compromís de retirar el recurs davant del Tribunal Constitucional davant de la llei catalana d'assistència sanitària universal. Vergés vol que coexisteixin la llei catalana amb el reial decret del govern espanyol que el Congrés de Diputats ha convalidat aquest dijous al migdia i que també recupera la sanitat universal, que el govern del PP havia retirat.

En declaracions a la premsa, la consellera ha dit que el Govern sempre estén la mà i es posa al costat dels drets de tots els ciutadans, i alhora ha demanat el respecte que “pertocs” a les lleis catalanes, en especial a la de sanitat universal, votada “àmpliament” pel Parlament. Vergés ha recordat que a Catalunya s'ha garantit el dret universal a la salut, tot i el recurs del govern del PP a la llei catalana i el decret espanyol que es “carregava” el dret universal a la salut.

El ple del Congrés ha convalidat el decret del govern espanyol per a la recuperació de la sanitat universal per a tots els residents a l’Estat. L’executiu socialista ha obtingut el suport del seu grup, de Podem, Cs, PNB, ERC, PDeCAT, Compromís i Bildu, tots tret del PP.

El text el tramitarà ara com a projecte de llei, de manera que els grups hi podran presentar esmenes. El suport dels grups independentistes ha estat possible fruit del compromís del govern espanyol de retirar el recurs que el govern de Mariano Rajoy havia presentat contra la Llei de sanitat universal catalana.

La ministra de Sanitat, Carmen Montón, ha assegurat que aquest és “un autèntic canvi de model en l’atenció sanitària a l’Estat” perquè ara s’atendrà les persones en la seva condició de ciutadans, i no “d’assegurats”. Segons Montón, es prestarà el servei “com un dret bàsic de tota persona” tal com recull la Constitució, i es posa punt i final a la “involució” que va suposar la “retallada de drets” del govern de Mariano Rajoy.

El decret ha obtingut el Sí d’ERC i PDeCAT després que el govern espanyol s’hagi mostrat disposat a retirar el recurs que l’executiu de Mariano Rajoy havia interposat al Tribunal Constitucional contra la llei catalana de sanitat universal. Segons la ministra Montón els recursos presentats “han de ser analitzats” i perquè “el fons ha canviat” i s’obre ara “el camí de la desestimació” dels recursos.

La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, també va apuntar que el canvi de model impulsat per l’executiu de Sánchez “obre la porta al desistiment en els recursos presentat davant les lleis autonòmiques que preveuen l’accés per part d’immigrants en situació irregular”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article