La Costa Brava ofereix material de bany per a persones amb mobilitat reduïda

Una vintena de municipis compten amb cadires especial per anar a l'aigua i socorristes que ajuden i controlen el bany

Sant Antoni de Calonge (Baix Empordà) és un dels 22 municipis costaners gironins que ha optat per adaptar les seves platges al turisme inclusiu. Concretament a la platja de la Torre Valentina ofereix fins a set cadires adaptades perquè la gent amb mobilitat reduïda pugui banyar-se amb normalitat, tal com explica la coordinadora de l'àrea de turisme de Sant Antoni, Meritxell Serra.

Una de les usuàries és la Laura Gonzàlez, que des de fa gairebé 17 anys va a la platja de Torre Valentina, detalla la seva mare, Fina Agustí. De fet, la Fina explica que al principi havien de portar la seva pròpia cadira, “però poc a poc l'Ajuntament ha millorat” l'accessibilitat i ara ja no cal que portin res més que el banyador. Una vegada la Fina i la Laura arriben a la platja, un equip de socorristes ajuden a la mare a traslladar la seva filla de la cadira de rodes normal a una cadira especial per anar a l'aigua. Després l'acompanyen fins a l'aigua i es banyen amb ella per vigilar-la. Quan es cansa, l'acompanyen fins a la sorra i tornen a fer el canvi a la cadira habitual.

La Fina Agustí admet que sense aquest servei d'acompanyament, ella no podria portar a la seva filla a la platja cada dia perquè “pesa pràcticament més que jo”. Abans necessitava sempre que un familiar l'ajudés, però des que hi ha aquest servei, la mare de la Laura està més tranquil·la perquè sap que “arribes aquí i tens algú pendent d'ella”.

La Berta Rigau és una socorrista de Torre Valentina. Normalment sempre acompanya a la Laura a l'aigua perquè “està acostumada a banyar-se amb el mateix socorrista”. Quan la Laura arriba cada matí a la platja, la Berta explica que ja “crida des del passeig” i quan arriba els hi fa “abraçades”. La Berta assegura que per a ella “és gratificant” ajudar a la Laura a “fer una cosa tan simple com és anar a la platja”.

Aquest gest tan simple és “una satisfacció” per a la Fina que veu que la seva filla gaudeix molt a l'aigua. La mare explica que “només de veure-li la cara, ho diu tot”. Normalment s'hi està entre mitja hora i una hora. Una vegada dins de l'aigua, la Berta la treu de la cadira i li posa un flotador fet de porexpan que l'ajuda a flotar.

Com la Laura, hi ha molts altres usuaris que han trobat a Torre Valentina el seu espai on poder-se banyar. A més, la Meritxell Serra explica que l'aposta de Sant Antoni de Calonge per al turisme inclusiu és especialment important, perquè de les set cadires amb què compten n'hi ha de diferents tipologies que s'adapten als problemes de modalitat que tingui cada persona.

A banda de les cadires amfíbies, en aquest espai de Torre Valentina hi ha una grua, una dutxa adaptada, una passarel·la que connecta el passeig fins a l'aigua i també un espai d'ombra. La Meritxell afirma que és important tenir aquest espai perquè moltes vegades la gent amb problemes de mobilitat té la pell delicada i no pot estar molta estona al sol.

Però aquest servei d'accessibilitat no només està pensat per a persones amb mobilitat reduïda. La coordinadora de l'àrea de turisme indica que també està pensat perquè l'utilitzi gent gran o embarassades.

El turisme inclusiu

Més enllà de millorar l'accessibilitat a les platges, la Costa Brava ha engegat una campanya per convertir-se en un destí de turisme inclusiu. Segons un estudi que ha realitzat el Patronat de Turisme de la Costa Brava, els municipis gironins compten amb una important oferta de lleure accessible per a diferents públics. Aquest estiu ja es podia practicar vela, submarinisme, snorkel, pàdel surf, caiac fluvial i moltes altres activitats de forma adaptada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

mattogi catalan
1.

Necessiteu un préstec fiable del 2% per pagar les vostres factures mèdiques
  poseu-vos en contacte amb [email protected]

  • 0
  • 0

Comenta aquest article