La Fundació Arrels rep el Premi Ciutadà Europeu

El director de l'entitat, Ferran Busquets, demana a “totes les administracions” que superin “les qüestions de competències” per acabar amb el sensellarisme


La Fundació Arrels ha rebut el Premi Ciutadà Europeu atorgat per l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona de la mà de l'eurodiputat Francesc Gambús, que va proposar l'entitat pel guardó. L'acte de lliurament s'ha celebrat al Museu Marítim de Barcelona aquest dilluns a la tarda.

El director en funcions de l'Oficina, Sergi Barrera, ha justificat l'elecció per la tasca "d'atenció a persones sense llar" a la capital catalana que fa 31 anys que duu a terme Arrels. En declaracions posteriors, el director de la fundació, Ferran Busquets, ha demanat a "totes les administracions" que superin "les qüestions de competències" i pensin "en les persones en concret". A més, ha recordat que a la Unió Europea hi ha "més de 400.000 persones que dormen al carrer".

Busquets creu que "és molt adequat" que li donin el guardó a la Fundació Arrels tenint en compte que arreu del continent hi ha "persones que tenen el seu dret a la salut vulnerat, a l'habitatge, a la intimitat i a la seguretat". Per l'activista, "és un reconeixement per aquestes persones i una exigència per recuperar els drets que se'ls estan vulnerant".

Segons Busquets, "Barcelona hauria de tenir més capacitat per tenir recursos", mentre que la Generalitat "hauria de fer lleis que forcin tots els municipis de Catalunya a treballar perquè no hi hagi gent dormint al carrer". A més, recorda que l'Estat "té una estratègia nacional que no té ni un duro de pressupost i a nivell europeu, el pilar dels drets socials no deixen de ser unes directives que perquè s'arribin a implementar són processos excessivament lents".

D'altra banda, proposa que mentre "no arriba" un habitatge per a tothom "s'obrin espais per la ciutat, petits, amb els quals la gent tingui on passar la nit".

També en declaracions, l'eurodiputat català Francesc Gambús, membre del grup popular europeu, ha explicat que va proposar pel guardó la Fundació Arrels perquè la seva feina "encaixa perfectament" amb "els valors europeus, els valors que configuren els concepte de ciutadania europea". A més, ha dit que la tasca de l'entitat "a la perifèria de la societat del benestar és clau i exemplar". "Tant de bo no haguéssim de donar el premi a la Fundació Arrels, voldria dir que tenim una societat inclusiva, que el benestar arriba a l'últim racó dels carrers i que la feina que fa la Fundació Arrels no tindria sentit", ha reblat.

L'acte, presentat pel periodista Xavier Graset, ha comptat amb la presència de la tinent d'alcalde Laia Ortiz, que ha dit durant l'acte que Arrels és "una entitat de referència". Segons ella, "el sensellarisme està creixent i de manera exponencial".

L'acte també ha servit per fer entrega de les altres dues medalles del Premi Ciutadà Europeu que s'atorguen a entitats de l'Estat: el Projecte Integra de la Fundació Universidad Camilo José Cela, proposada els diputats Esteban González Pons, Teresa Jiménez-Becerril, Maite Pagazaurtundúa i Javier Nart; i la Unitat de gestió clínica de medicina maternofetal, genètica i reproducció de l’Hospital Universitario Virgen del Rocío, a proposta de les representants Iratxe García, Soledad Cabezón Ruiz, José Blanco López, Elena Valenciano i Inmaculada Rodríguez Piñero. Les 50 entitats premiades a nivell europeu, incloent Arrels, seran a l'Eurocambra el 9 d'octubre. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article