La plataforma Educació 360 proposa 36 iniciatives per prioritzar l'educació als municipis

Obrir les escoles i els instituts a la comunitat, una oferta coordinada d'activitats extraescolars i d'estiu i el redisseny dels espais públics són algunes propostes


La plataforma Educació 360 ha elaborat 36 propostes pels governs locals per promoure una mirada global a l'educació als municipis. Entre aquestes iniciatives destaca obrir les escoles i els instituts a la comunitat, per a què els espais es puguin utilitzar per altres activitats amb vessants educatius, oferir coordinadament activitats extraescolars i d'estiu per a tothom, o redissenyar els espais públics i els equipaments per promoure i connectar els aprenentatges, com poden ser els parcs, places, carrers o platges.

La vocació universal de la proposta també planteja universalitzar serveis, implementar tarifació social al màxim de serveis educatius, promoure la mentoria social i reforçar els programes de segones oportunitats per les persones que no hagin acabat els estudis. Entre els objectius de l'aliança destaca la personalització i el reconeixement ciutadà dels aprenentatges. Per això, des de les entitats agregades a la iniciativa es proposa un 'Passaport 360' i microcredencials d'aprenentatges, per impulsar la creació d'un passaport a disposició de la infància i l'adolescència que ofereixi diferents activitats d'aprenentatge i que reculli les competències assolides en cadascuna d'elles.

També proposen l'organització d'un acte de graduació ciutadà de reconeixement d'etapes educatives formals com l'ESO i dels aprenentatges adquirits. Per incorporar noves metodologies en l'aprenentatge, Educació 360 proposa impulsar els laboratoris d'aprenentatge per tal de propiciar espais d'experimentació i cocreació en els que interaccionen actors educatius diversos de la comunitat, com ara els centres, les AMPA, els clubs esportius o de lleure.

L’Aliança Educació 360 va néixer el passat mes de gener, impulsada per la Fundació Jaume Bofill, la Diputació de Barcelona i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica. Compta amb més de 100 socis adherits, entre ells 56 ajuntaments i 53 entitats, xarxes d’entitats, centres educatius i grups de recerca d’universitats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article