Els sindicats de la sanitat concertada diuen “prou” a les condicions laborals del sector

Les organitzacions s'han concentrat per exigir la recuperació salarial de la funció pública i demanar a la conselleria que lideri les negociacions amb les patronals


Uns 150 delegats sindicals de la sanitat concertada s'han concentrat aquest dimarts davant el Departament de Salut per dir “prou” a les condicions laborals del sector i als “greuges comparatius”. En un manifest, els treballadors del sector sanitari lamenten que se’ls consideri part del sector públic quan es tracta d’implementar “retallades” i en canvi que la recuperació salarial i els complements de les baixes aprovats per a la funció pública no tinguin la “mateixa aplicació automàtica”.

La mobilització ha estat convocada per tots els sindicats representats a la Mesa de Negociació del conveni del SISCAT (Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya), que són CCOO, UGT, SATSE i Metges de Catalunya. Els sindicats han carregat contra l’“enroc” i el “tap” de les patronals i demanen al Departament de Salut i el Servei Català de la Salut (CatSalut) que lideri les negociacions del conveni perquè hi hagi acords.

Representants dels quatre sindicats de la Mesa de Negociació s'han reunit aquest dimarts breument amb el director de Serveis del Departament de Salut, Xavier Rodríguez, per traslladar-li les reclamacions que han motivat la protesta de delegats que estava tenint lloc a les portes de la conselleria.

Una de les principals reivindicacions és que s'apliqui de forma automàtica l'increment salarial de l'1,95% acordat el setembre a la Mesa de la Funció Pública i els complements de les baixes. “Les patronals ens estan donant llargues amb l’aplicació de l’1,95% i demanem als responsables de Salut que s’impliquin i donin les instruccions que toquin perquè l’aplicació de l’increment sigui automàtica i, a partir d’aquí, volem negociar les condicions del conveni”, ha afirmat David Ricart, de CCOO.

Tal com expliquen els sindicats, el sector sanitari concertat engloba uns 50.000 treballadors. D'aquests, uns 42.000 treballen en consorcis i altres centres, que depenen del CatSalut -a tall d'exemple, el Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, el Consorci Sanitari de Terrassa, entre molts altres- i uns 8.000, en centres de gestió privada però amb fons públics. “Som empleats públics, entenem que no hi ha d’haver diferències”, han recalcat els portaveus sindicals, que han insistit: “Els patrons són els mateixos”.

“Estem farts i esgotats d’una situació en què la sanitat concertada és tractada en les condicions laborals com si fos de segona”, ha afirmat Joan Barrachina, de la UGT. “Ens mereixem un tracte igual, no demanem res més”, ha subratllat en la mateixa línia el president de Metges de Catalunya, Jordi Cruz, que ha afegit: “Hem demanat als responsables de la conselleria que el CatSalut s’impliqui, perquè és el propietari dels consorcis i, si no n’és el propietari, és qui paga. Per tant ha d’estar a la taula i forçar que hi hagi acords”.

Ara, la mirada dels sindicats es troba posada en una reunió amb les patronals el 24 d’octubre. Xesca Martín, del SATSE, ha avisat que si les patronals “no entren en raó”, en prepararan “una de grossa”, de mobilització. De moment, els portaveus sindicals han demanat als delegats que traslladin els treballadors dels centres l’estat de les reclamacions.

En el manifest, els sindicats es neguen que els treballadors del sector continuïn “amb el salari congelat des de l’any 2008 i reduït a partir del 2010, quan se’ls van aplicar les mateixes retallades que als treballadors públics”. A més, avisen de la “pressió assistencial a la qual han de fer front amb plantilles disminuïdes i manca d’inversions, la qual cosa perjudica clarament la qualitat assistencial que rep la ciutadania” i protesten per “les contractacions precàries, la inestabilitat i la dificultat per conciliar la vida personal i laboral”.

Compromís de Salut per traslladar les peticions

Segons fonts del Departament de Salut, els responsables de la conselleria s'han compromès amb els representants sindicals a traslladar a les organitzacions sanitàries les peticions que han posat sobre la taula en el marc de les negociacions del nou conveni.

Les mateixes fonts recorden que el CatSalut va aprovar a finals de juliol un increment de tarifes per a les entitats proveïdores d'un 1,03%, que suposa 46 MEUR addicionals. Aquest augment anava encaminat precisament a facilitar les negociacions del conveni i tenia un caràcter finalista, incrementar les retribucions dels professionals, destaquen fonts del Departament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article