Clam de l'acció social perquè el govern de Sánchez recuperi la Llei contra els desnonaments i la pobresa energètica

Plataformes i institucions recorden que a Catalunya es produeixen cada dia 61 desnonaments i que els serveis socials estan col·lapsats


Més d’una cinquantena d’entitats socials, plataformes ciutadanes i institucions catalanes han exigit aquest dimecres al govern de Pedro Sánchez que recuperi la Llei 24/2015, la coneguda normativa d’emergència habitacional i contra la pobresa energètica. Òmnium, l’Ajuntament de Barcelona, la Taula del Tercer Sector, col·legis professionals o els impulsors de la ILP de la Renda Garantida, entre molts altres, han posat en evidència en un manifest la “urgència de tenir vigent la Llei”.

El món de l’acció social a Catalunya ha recordat que la Llei va ser impugnada pel PP davant del Tribunal Constitucional el maig del 2016 i des d’aleshores estan suspesos els articles que evitarien els desnonament si els talls de subministrament. A Catalunya, es produeixen 61 desnonaments diaris i, denuncien les entitats, els serveis d'emergència estan col·lapsats per les més de 2.000 sol·licituds que hi ha hagut d’alerta per desallotjaments.

“Com es va demostrar durant els mesos que va estar en aplicació, la Llei és una eina que dona resposta a l'emergència habitacional, ja que per una banda obliga als grans tenidors a cedir el seu habitatge buit als municipis per tal que compleixi amb la seva funció social i, per l'altra, assegura un lloguer social a les famílies que no han pogut fer front a la seva hipoteca o lloguer, i que estan en risc de perdre la seva llar o ja l'han perduda”, defensen en el comunicat.

A més, també recorden que la normativa permetria ampliar el parc pràcticament inexistent de lloguer social, que a Catalunya no arriba al 2% del total, envers el 10% de mitjana europea. “És un clam de la ciutadania de Catalunya que la Llei 24/2015 torni a estar vigent de manera urgent”, reblen, i argumenten que tenen “un ampli suport inicial“.

“La Llei 24/2015 és una llei de totes, és una llei que literalment salva vides i fa evident que davant lleis injustes calen mesures valentes i eines que estiguin a l'alçada de les respostes i solucions que la ciutadania necessita”, es justifiquen.

Per tot plegat, reclamen al govern de Pedro Sánchez que “corregeixi els errors del Partit Popular d'una manera àgil i efectiva” i li recorden que ja hi ha hagut precedents de com un canvi en el govern ha significat recuperar lleis que havien estat suspeses. 

“És l'hora de posar el comptador de la vergonya a 0. Catalunya lidera el rànquing dels desnonaments en tot l'Estat. Pedro Sánchez té a les seves mans la potestat de recuperar la nostra Llei i demostrar la seva alçada política fent un pas endavant en la conquesta del dret a l'habitatge. És moment de passar de les paraules als fets”, conclouen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article