Metges de Catalunya recull 4.200 signatures per reclamar millores assistencials i laborals a l'atenció primària

Reclamen més personal per poder dedicar més temps per visita als pacients i recuperar el poder adquisitiu “perdut amb les retallades”


Metges de Catalunya ha presentat aquest dijous a l'Institut Català de la Salut (ICS) 4.262 signatures de facultatius d'atenció primària en demanda d'una millora “urgent” de les condicions assistencials i laborals del col·lectiu. Es tracta, indiquen des del sindicat mèdic, de “preservar la qualitat de l'assistència i dignificar l'exercici de la medicina” davant del que consideren una “precarització progressiva” del primer punt d'accés al sistema de salut. La mesura arriba a les portes de les cinc jornades de vaga convocades pel col·lectiu per a finals de novembre i ha recollit el suport de metges, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs, entre d'altres. Les signatures s'han recol·lectat des d'abans de l'estiu.

Els facultatius denuncien una “marcada disminució” en la dotació de professionals del sistema sanitari públic, de manera “molt més greu” en l’àmbit de l'atenció primària. Aquest fet, indiquen, ha posat “en risc” el nivell de qualitat assistencial “mínim admissible per a un país europeu”. A més, consideren que hi ha hagut una “sobrecàrrega assistencial inacceptable”, amb agendes de treball “inassolibles”, temps per visita “insuficient” i demores “excessives” per ser visitat pel metge de capçalera o pediatre.

El sindicat reclama que es contracti personal per garantir una atenció de qualitat, un temps mínim d'atenció per visita presencial de 12 minuts i de 6 per visita no presencial i una limitació de l'agenda ordinària de visites a un màxim de 28 (23 visites presencials i 5 no presencials). També demana fixar una ràtio màxima de pacients per facultatiu i recuperar el poder adquisitiu “perdut amb les retallades”.

Més de 5.700 facultatius de 288 equips d'atenció primària (EAP) de Catalunya estan cridats a secundar la vaga convocada per MC sota el lema ‘Atenció Primària, digna i respectada’, per “posar fi a la precarietat que viu el primer nivell assistencial”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article