Com protegim la infància? Catalunya va registrar gairebé 18.000 denúncies per violència el 2016

Amb motiu del Dia Internacional de la Infància, Save the Children torna a exigir una Llei que protegeixi nens i nens d'actes violents


Amb motiu del Dia Internacional de la Infància, Save the Children ha tornat a exigir una llei que protegeixi nens i nens de la violència. I, de fet, les dades són alarmants. El 2016, Catalunya va registrar gairebé 18.000 denúncies per actes violents contra la infància. D’aquestes denúncies, 946 van ser-ho per maltractaments l’àmbit familiars i 967 per abusos o agressions sexuals. Com protegim la infància de la violència?

Entre el 2011 i el 2017, 15 nens i nenes van morir a casa nostra a causa de la violència domèstica. “A més de produir-se dins l’esfera privada i, per tant, quedar invisibilitzada, la violència a la llar és especialment danyosa perquè l’exerceix una persona que hauria de tenir cura del nen o nena, la qual cosa provoca una desestructuració dels patrons de les relacions familiars i socials i genera efectes especialment negatius en el desenvolupament de l’infant”, destaca Antoni Pérez, director de Save the Children a Catalunya.

L’abús sexual és una altra forma de violència que pateix la infància. A Catalunya, gairebé una de cada cinc persones, el 17% (15,5% dels nois i el 19% de les noies), ha patit abús sexual durant la seva infància. Més que en les altres formes de violència, el pitjor problema de l’abús sexual infantil és el secret i els tabús que l’envolten, per això, la majoria dels casos romanen ocults. Segons l’enquesta de convivència escolar i seguretat a Catalunya, un 30% dels alumnes d’ESO i Batxillerat ha patit una agressió sexual durant el curs 2016-2017.

La violència contra els nens i nenes adopta diferents formes i apareix en diferents àmbits, també a l’escola. L’assetjament escolar afecta més de 16.000 adolescents (un 9%) a Catalunya mentre que 12.500 (un 7%) són víctimes de ciberassetjament. Com ocorre en tots els tipus de violència, aquestes dades s’han de revisar sempre a l’alça ja que són situacions poc detectades i infravalorades.

“Els infants tenen uns drets propis que cal defensar, per això és necessari aprovar una llei que els protegeixi de tots els tipus de violència, de la violència a la llar, dels abusos sexuals, del maltractament, etc. Un marc normatiu transversal que inclogui mesures de prevenció, detecció, protecció i reparació dels danys”, afegeix Pérez.

Una habitació de malson davant del Congrés dels Diputats

Per protestar per tot plegat, l’ONG ha reproduït aquest dimarts davant el Congrés dels Diputats el dibuix a mida real d’un nen que va ser víctima d’abusos sexuals per part del seu pare i el seu entorn durant anys. En el dibuix, el nen va reflectir la seva habitació com un malson ple de monstres, cadàvers, foc, fantasmes i polls. L’any passat es van interposar 4.542 denúncies arreu de l’Estat per delictes de violència contra menors d’edat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article