Open Arms, Mediterranea i Sea-Watch s'alien per actuar “com una sola flota humanitària”

Demanen la implicació de ciutats, organitzacions i ciutadans “en contra de les polítiques injustes i inhumanes d'Europa”


Open Arms, Mediterranea i Sea-Watch han presentat una aliança humanitària per seguir salvant vides al Mediterrani central i conscienciar la ciutadania per crear una “Europa solidària”. La flota dels tres vaixells, que ja estan en aigües internacionals, juntament amb l'avió de reconeixement Moonbird, han iniciat una operació conjunta de recerca i rescat al Mediterrani central i també documentaran violacions de drets.

En un manifest conjunt les entitats lamenten una “estratègia governamental i judicial destinada a convertir la solidaritat mostrada a les persones en perill en un delicte punible” i per això reclamen el suport de ciutats, organitzacions i ciutadans per treballar “en contra de les polítiques injustes i inhumanes d'Europa”.

El director d'Open Arms, Oscar Camps, preveu que d'ara endavant seguiran tenint “moltes dificultats” i per això ha demanat suports, ja que “si la ciutadania, les organitzacions i les ciutats estan al darrera serà molt més difícil” retenir els vaixells humanitaris.

“Realment els que estan traficant amb els fluxes migratoris són els governs que estan finançant i pagant a tercers països perquè frenin o traslladin aquests fluxes migratoris”, ha explicat Camps, que considera que això que és el que està passant a la frontera del sud d'Espanya perquè “posar diners per frenar un fluxe migratori està molt més a prop del tràfic de persones que rescatar-los del mar”.

En un moment de la presentació Camps ha dit que amb poques hores al mar ja havien localitzat un pesquer espanyol que acabava de rescatar 12 persones. Ha criticat l'absència de notícies sobre què passa al Mediterrani quan no hi ha els vaixells de rescat.

“La nostra presència ja protegeix, ja fa que s'actui i es denunciï”, ha dit. A més de Camps també han participat a la presentació, que ha estat al Museu Marítim de Barcelona, Giorgia Linardi de Sea Watch i Erasmo Palazzoto de Mediterranea.

Aquest setembre ha esta“el mes més mortífer”

En el manifest les entitats lamenten que el Mediterrani s'ha convertit en “la frontera més perillosa del món, amb més de 17.000 morts en els últims cinc anys” i exposen que “les seves polítiques migratòries fallides estan sacsejant els principis europeus fins al seu nucli”.

Expliquen que el setembre de 2018, després de “l'expulsió per part dels governs europeus de la major part de la flota de rescat humanitari del Mediterrani”, va ser “el mes més mortífer” registrat fins ara. En concret, diuen que “una de cada cinc persones que intentaven creuar el Mediterrani va morir en l'intent”.

Les entitats exposen que la Unió Europea “ha convertit la seva frontera sud en una fossa comuna” i que creuen en una Europa “solidària, inclusiva i acollidora que es comprometi a respectar i preservar la vida i els drets humans”.

Al final del manifest reclamen el suport d'una xarxa de ciutats europees, organitzacions i ciutadans per alçar la veu “contra les polítiques injustes i inhumanes d'Europa”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article