Una espurna que pren: quan les entitats socials canvien el seu entorn

La jornada ‘Social Lab: Comunicar per Transformar’ conclou, amb èxit de participació per segon any consecutiu, que l’acció social teixeix l’apoderament de la ciutadania

  • La taula sobre la tasca dels mitjans de comunicació, amb els tres periodistes de reconegut prestigi. Jordi Borràs
    La taula sobre la tasca dels mitjans de comunicació, amb els tres periodistes de reconegut prestigi | Jordi Borràs

Com una espurna que pren. Així és com les entitats socials de Catalunya transformen el seu entorn. Aquesta és una de les conclusions que se’n van extraure de la jornada ‘Social Lab: Comunicar per Transformar’, que va aplegar amb èxit gairebé dos centenars de persones per segon any consecutiu.

Per debatre sobre com transformar de l’acció social, una de les missions que tenen les entitats en el seu origen, el Social.cat va reunir tres entitats que han influït darrerament en la ciutadania i han construït opinió pública: Obertament, que lluita contra l’estigma en salut mental; Proactiva Open Arms, que ha salvat milers de vides a la Mediterrània; i el Sindicat de Llogaters, que ha tornat a col·locar en el tauler polític l’habitatge com a dret.

Per a aquestes entitats hi ha, com explicava la cap de comunicació de Proactiva Open Arms, Laura Lanuza, “una indignació” que es converteix en un motor per “visibilitzar” i “sensibilitzar”. “Som una organització reactiva. Volíem que la gent conegués els seus drets, les xifres, però, al final, també busquem un canvi de mentalitat”, resumia Natxo Medina, responsable de xarxes socials del Sindicat de Llogaters.

I Carlos Alcoba, cap de comunicació d’Obertament, tot i estar d’acord amb la denúncia, explicava que a la seva entitat ha decidit que la denúncia és útil “en el curt termini”, però que per calar en la ciutadania, cal convertir-se en una eina que comuniqui.

Al final del debat, es va obrir un petit torn de paraules, en què la cap de comunicació de La Confederació, Laia Grabulosa, va proposar un debat sobre com aconseguir que l’acció social sigui vista també com un dret a defensar com ho és l’educació i la sanitat i com aconseguir finançament. Així mateix, la representant d’ECAS Sira Vilardell vam demanar de quina forma es podia consolidar una agència de comunicació que representés un gran col·lectiu d’entitats.

La segona xerrada va aplegar tres periodistes de reconegut prestigi, per parlar sobre com comuniquen els mitjans de comunicació: la cap de societat de TV3, Míriam Vila; la cap de societat del diari ARA, Elena Freixa; i el cap de societat de l’ACN, Xavier Alsinet. Tots tres, sota la batuta de la historiadora de la comunicació Teresa Ferré, van explicar quin és el procés d’un consell de redacció i, després, van convidar a les entitats a proposar temes d’interès per als periodistes de l’àmbit de l’acció social.

Després, més d’un centenar d’entitats i professionals van poder participar dels dos tallers del matí, sobre com construir històries que connectin amb la ciutadania i periodisme de dades; i de la tarda, sobre xarxes socials i fotografia amb mòbil. La jornada va demostrar que l’acció social teixeix l’apoderament de la ciutadania i va concloure que, per transformar, cal comunicar, però també innovar.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Rosa El Prat de Llobregat
1.

El d'Obertament, no és Òscar, sino Carlos Alcoba

  • 0
  • 0

Comenta aquest article