L'APE ocupa la seu de Naturgy i exigeix la condonació del deute a les famílies

L'organització demana que els convenis que preveu la llei 24/2015 s’apliquin “d’una vegada per totes”


L’Aliança contra la Pobresa Energètica ha ocupat, aquest matí de dimecres, 11 de desembre, la seu central de Naturgy a la Barceloneta, per denunciar “l’absoluta inacció i irresponsabilitat” de l’empresa pel que fa als deutes de les famílies en situació de vulnerabilitat.

El passat juliol de 2017 l’APE va iniciar una campanya per a la condonació dels deutes contrets en situació de vulnerabilitat per famílies acollides a la Llei 24/2015. A moltes, no se’ls tallava el subministrament però la negativa de les subministradores a signar els convenis que preveu la llei, deixava les famílies sense possibilitat de començar de zero.

Segons reconeixen des de l’APE, “l’empresa  Naturgy ha girat l’esquena a aquesta qüestió des de l’inici i ha negat cap tipus de resposta durant l’any i mig que dura la campanya engegada”. Amb aquesta acció de denúncia, i a les portes de les dates nadalenques, l’APE diu prou a aquesta situació i exigeix que es posi fi “d’una vegada per totes a l’agonia que aquests deutes impliquen”.

“Des de l’APE entenem que la situació d’endeutament de les famílies en situació de pobresa energètica s’ha ocasionat per acumulació de deutes il·legítims, ja que han estat contrets en situació de vulnerabilitat, mentre no podien fer front a les factures”, assenyalen en el comunicat.

A més, l’APE destaca que “no té cap sentit aturar els talls si no s’adreça a l’hora la qüestió dels deutes acumulats, ja que això allargarà la situació de vulnerabilitat més enllà del necessari”. D’aquesta manera, segons explica l’organització en un comunicat, “és de sentit comú entendre que un cop les famílies comptin amb ingressos podran fer front a les noves factures (algunes amb prou feines), però no al deute acumulat. No té sentit aturar el tall i no eixugar el deute, si no volem cronificar aquestes situacions”.

D’altra banda, alerten que “l’absència de responsabilitat de les empreses subministradores xoca amb l’incomprensible privilegi que tenen de poder gestionar aquests serveis bàsics i el negoci lucratiu que aconsegueixen en fer-ho”. Per aquest motiu, des de la plataforma demanen que els convenis que preveu la llei 24/2015 s’apliquin “d’una vegada per totes”.

Tancament del cas sense justificació

Segons el comunicat de l’APE, per a algunes de les famílies afectades l’empresa ha tancat el cas sense notificar ni justificar-ho amb cap tipus de motiu o explicació. “Els fets parlen per si sols i sabem des de ja fa temps que es tracta d’una empresa hipòcrita, que no para de fer publicitat del departament de vulnerabilitat que és només una maniobra de maquillatge per intentar tapar la seva irresponsabilitat en casos tan greus com la mort de la Rosa a Reus ara fa més de dos anys”, assenyalen.

A més, l’APE denuncia que Naturgy és una de les empreses, “que no només no està condonant els deutes, sinó que assetja les famílies protegides per la Llei 24/2015 a través de despatxos d’advocats i empreses de recobrament”.

Aquestes pràctiques no només les ha denunciat l’APE sinó també institucions com el Síndic de Greuges.

Fins aqeust moment, les accions que l’APE ha dut a terme han anat dirigides als treballadors d’atenció al client de Naturgy. Des de les mateixes oficines han respost que les decisions es prenen a la seu central de l’empresa a la Plaça del Gas. Per aquest motiu, la plataforma ha decidit canviar l’objectiu i dirigir-se “a aquells que sembla que sí poden prendre decisions i posar fi al patiment de tantes famílies”.

“Des de l’APE estem convençudes que les nostres reclamacions són totalment legítimes i assumibles i exigim a Naturgy que deixi de mirar cap a una altra banda mentre inventa estratègies de màrqueting per tapar la veritable cara de les seves accions. Tal i com ja vam recordar en el seu dia als directius de l’empresa, prou de doble moral. Naturgy té la capacitat de posar fi al patiment de milers de famílies que pateixen situacions de pobresa energètica, condonant els seus deutes i donant-los una segona oportunitat”, destaquen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article