L’estrès emocional fa madurar en excés el cervell de les persones amb psicopatia

El cervell presenta hipermaduració durant la infantesa, fet que el protegeix del patiment, però dificulta la gestió de les emocions


L’estrès emocional fa madurar en excés el cervell de les persones amb psicopatia. Així ho revela l’estudi més exhaustiu que s’ha fet fins ara i que ha estat dirigit pel doctor Jesús Pujol i el seu equip de l’Hospital del Mar. El document conclou que el cervell de persones amb psicopaties pateixen una hipermaduració o maduració accelerada de determinades zones del cervell, que afecta a la seva capacitat per gestionar les emocions.

Així, detallen els experts de la Unitat de Ressonància Magnètica del Servei de Radiologia de l’Hospital del Mar i de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i CIBERSAM, en col·laboració amb el doctor Narcís Cardoner, de la Corporació Sanitària Parc Taulí, el factor emocional primerenc té una gran influència en el desenvolupament, formació i comportament de la persona amb psicopatia. En el treball s’han analitzat més de 400 articles publicats a revistes científiques.

Tal com destaca el doctor Pujol que “la persona amb psicopatia pot ser el resultat d’un estrès emocional a les primeres fases de la vida, que provoca la hipermaduració de les estructures del cervell implicades en els sentiments i les preses de decisions”.

Això explica l’aparent reducció de la substància grisa detectada a les imatges per ressonància magnètica, que en realitat és deguda en bona part a un procés de mielinització excessiva o increment de substància blanca, compatible amb aquesta maduració accelerada. Les zones més afectades són el sistema frontal-bassal i temporal anterior i el frontal medial i cíngol posterior, que relacionen els estímuls externs amb les reaccions i els sentiments.

Responsables dels seus actes

El cervell humà es protegeix de l’estrès emocional en les fases més primerenques del seu desenvolupament madurant de forma accelerada, fet que permet una més gran capacitat per tolerar el patiment i evadir-se. Però això, a la vegada, “té efectes secundaris en forma de falta d’escrúpols i de remordiments, no tenen fre emocional”, explica el doctor Pujol.

Malgrat això, aquesta diferència respecte a un cervell normal “no afecta la seva capacitat de raonament, tenen sentiments, tot i semblar freds emocionalment”, afegeix el primer autor de la revisió. Per aquest motiu, “l’associació entre emoció i cognició durant la presa de decisions està bloquejada, el seu cervell es pot catalogar de diferent, anormal, però són responsables del que fan, dels seus actes”.

Un altre factor destacat d’aquesta revisió és que les zones del cervell més afectades en el cas dels psicòpates es corresponen amb les dels cervells de les persones que durant un llarg període de temps, d’anys, prenen esteroides anabòlics androgènics per millorar el seu rendiment esportiu i incrementar massa muscular. Està comprovat que en aquests casos, el comportament d’aquestes persones canvia, amb una tendència cap als esclats violents i una falta de control.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article