Catalunya fa 53 trasplantaments pediàtrics el 2018, tot un rècord d’intervencions en un any

Gairebé un de cada tres menors de l’Estat haurà estat trasplantat en un dels dos centres catalans autoritzats


Els dos centres autoritzats per fer trasplantament pediàtric a Catalunya, l’Hospital Infantil de Vall d’Hebron i l’Hospital Sant Joan de Déu, ja han fet 53 trasplantaments infantils aquest 2018, una xifra rècord a Catalunya en aquesta mena d’intervencions. En concret, se n’han fet 25 de ronyó, 15 de fetge, vuit de cor i cinc de pulmó. 42 d'aquests 53 s’han realitzat a la Vall d’Hebron i els altres 11 a l’Hospital Sant Joan de Déu. Al tancament de l’any, probablement gairebé un de cada tres menors de l’Estat espanyol haurà estat trasplantat en un dels dos centres catalans autoritzats per a trasplantament pediàtric.

Aquests 53 trasplantaments no haurien estat possibles sense els òrgans de 12 donants vius de ronyó i de fetge i els de 28 donants de cadàver, deu dels quals catalans, 16 d’altres comunitats autònomes i dos d’un altre país europeu.

Va ser el 1981 quan es va realitzar el primer trasplantament infantil a Catalunya. Es va realitzar al Vall d’Hebron i va ser de ronyó. Des d’aleshores, s’hi han fet 954 intervencions, la major part de ronyó i de fetge, i en menor mesura de pulmó i de cor. 854 d’aquests trasplantaments s’han fet a través dels quatre programes que té l’hospital i els cent restants mitjançant el programa de trasplantament renal de l’Hospital Sant Joan de Déu.

En aquests anys en què s’han realitzat amb èxit tots aquests transplantaments, els receptors de menys edat de cada òrgan tenien 21 dies en el cas del trasplantament de ronyó, 16 dies el de fetge, tres mesos el de cor i quatre mesos el de pulmó.

Un fetge, dos trasplantaments

Un dels mètodes més innovadors que el Vall d’Hebron ha començat a realitzar, de nou aquest juliol, és l’anomenat trasplantament hepàtic split, un procediment reservat per a casos excepcionals i que requereix alt grau d’expertesa. El primer es va realitzar per a dues nenes, la Roma i la Naroa, i des d’aleshores se n’han practicat dos mes, el que ha suposat trasplantar a quatre persones: dos infants i dos adults.

“És un procediment quirúrgic d'alta complexitat en el qual el fetge del donant es divideix en dues parts per obtenir dos empelts completament funcionals que van a parar a dos receptors, habitualment un pediàtric i un adult”, tal i com explica el doctor Ramón Charco, cap del Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments de l’Hospital Infantil de Vall d'Hebron.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article