El Síndic de Greuges demana garantir els drets dels joves migrants instal·lats a Montjuïc

Rafael Ribó també denuncia que la sobreocupació del centre de menors de Girona vulnera de forma “flagrant” les normes de qualitat


El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una actuació d’ofici per analitzar les actuacions empreses per la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona amb relació al grup de joves migrants sense referents familiars a Catalunya instal·lats a la muntanya de Montjuïc de Barcelona. Aparentment, alguns tenen menys de 18 anys. En concret, ha demanat informació sobre les actuacions dutes a terme o previstes sobre aquesta qüestió per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) i per l'Ajuntament de Barcelona, i també sobre les coordinacions establertes o que s’establiran entre les dues administracions.

Per fer front a aquest fenomen i promoure la transversalitat, el Govern de la Generalitat va aprovar l’any 2017 la creació de la Taula d’atenció integral dels infants migrants sense referents familiars, que té l'encàrrec de coordinar l'atenció i la funció d’elaborar una diagnosi compartida del fenomen, identificar les dificultats i necessitats d'aquest col·lectiu i proposar accions per superar-les.

També té per objectiu identificar i desenvolupar projectes i activitats comunitàries per promoure la integració i atenció des de la proximitat i el territori; promoure actuacions específiques per aconseguir l'emancipació i l’autonomia en la seva transició a la vida adulta, i fer el seguiment i l'avaluació de les actuacions anteriors.

Més enllà de la tasca de coordinació de la Taula, el Síndic considera que cal desenvolupar accions estructurals que facin possible l’atenció d'aquest fenomen, amb actuacions específiques per protegir els nois en cas que siguin menors d'edat i acompanyar els que siguin majors d'edat. El Síndic recorda que els infants i els adolescents migrants que són a Catalunya tenen els mateixos drets que la resta d'infants.

El centre de Girona propicia “la segregació”

Alhora, el Síndic ha denunciat que la sobreocupació en el macrocentre de menors de Girona vulnera de manera “flagrant” les normes de qualitat establertes. L'equipament, que consta d'una part pública i una de privada, acull prop d'un centenar de joves, el doble del que es va preveure inicialment. Per això, l'ens dirigit per Rafael Ribó insta el centre públic Misericòrdia i el privat Oikia a corregir la situació.

En una resolució, el Síndic demana que s'especifiquin quines mesures es prendran i en quin sentit. Des dels sindicats consideren “insostenible” la situació i demanen que la Generalitat prengui mesures i doti de més recursos aquests equipaments, en un clar toc d'atenció als centres de menors Misericòrdia i Oikia de Girona.

El defensor del poble exigeix als dos espais que adeqüin el nombre d'usuaris que tenen als estàndards de qualitat que exigeix la llei. Segons esgrimeix l'ens en una resolució, actualment hi ha prop d'un centenar de joves quan l'espai està pensat per un màxim d'una cinquantena. Tot plegat, diu el Síndic, “contravé de manera flagrant” la qualitat del servei que es dona als menors. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article