Les comunitats jueva i musulmana de Barcelona recorden les víctimes de l’Holocaust reivindicant la convivència

Creen la plataforma Salam Shalom per rebatre els discursos xenòfobs de l’extrema dreta: “No poden tenir cabuda en una societat madura”


Les comunitats jueva i musulmana de Barcelona han homenatjat aquest diumenge les víctimes de l’Holocaust nazi fent un crit contra els estereotips que envolten sovint les seves religions. Una trentena de persones s’han reunit a la Casa Adret, centre de la cultura jueva de Barcelona, per reivindicar la necessitat de “qüestionar, lluitar i canviar concepcions errònies i feridores” de les diferents comunitats religioses.

L’homenatge a les víctimes ha servit per tancar un cap de setmana d’activitats impulsades per la nova plataforma Salam Shalom Barcelona, un moviment creat per desmuntar els prejudicis vers el judaisme i l’islam i per rebatre els discursos xenòfobs de l’extrema dreta. “No poden tenir cabuda en una societat madura”, ha explicat el portaveu de l’entitat, Zouhir Hairan.

Salam Shalom (‘Pau’ en musulmà i hebreu) s’ha creat a Barcelona inspirant-se en una entitat de Berlín, fundada per acabar amb els tòpics amb què e senyala el judaisme i l’islam. “Vam trobar molt important, en una ciutat cosmopolita com Barcelona, unir forces entre les persones jueves i musulmanes”, ha destacat Zouhir Hairan aquest diumenge, subratllant que l’entitat té com a objectiu “explicar l’amplitud d’allò que signifiquen les dues religions i reivindicar també la identitat catalana”.

La importància d’erradicar les falses creences

Entre els estereotips que Shalam Salom vol erradicar hi ha la falsa creença que les dues comunitats tenen mala relació, fet que Hairan rebat recordant que “el judaisme i l’islam van tenir una important història conjunta a la península Ibèrica”. “Volem reivindicar aquest passat de convivència traslladat també al present”, ha afegit.

Després de mesos de treball silenciós, l’entitat ha decidit presentar-se públicament aquest cap de setmana per la celebració del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, una data “molt sensible” per a la comunitat jueva, com ha assenyalat el portaveu de Salam Shalom. Un sopar Xabat, una visita guiada al call jueu i una festa de presentació han precedit l’acte d’aquest diumenge al migdia, on s’han encès diverses espelmes en record de les víctimes de l’extermini nazi.

Zouhir Hairan ha recordat que “fa només 70 anys a Europa estava normalitzat el nazisme i els discursos xenòfobs i antisemites”, i ha senyalat que la creació de la nova entitat pren ara més sentit que mai degut a l’auge dels partits d’extrema dreta.

Hairan ha assegurat que la comunitat veu amb “preocupació” els missatges proclamats per aquestes formacions. “És important presentar-nos en societat en un cap de setmana com aquest”, ha insistit.

A parer de Hairan, els discursos de partits com Vox o el Front Nacional francès “accentuen el racisme estructural ja existent a la societat en general” i considera “molt preocupant” que els partits d’extrema dreta siguin la segona força més votada a països com França. “La nostra iniciativa vol ser una resposta per lluitar contra els discursos xenòfobs, perquè no poden tenir cabuda en una societat madura, democràtica i que respecta els drets humans”, ha subratllat, advertint que Salam Shalom “posarà tots els esforços” per rebatre’ls.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Raquel Barcelona
2.

s’han encès diverses espelmes en record de les víctimes de l’extermini nazi
1) PERSONES AMB DISCAPACITAT
2) POBLE JUEU
3) PERSONES DEL COL·LECTIU LGTBI
4) PERSONES PERSEGUIDES PER MOTIUS POLÍTICS
5) POBLE GITANO
6) TESTIMONIS DE JEHOVÁ

  • 0
  • 0
Raquel Barcelona
1.

Zouhir no es correcto - él se escribe su nombre "Zouhair"

  • 0
  • 0

Comenta aquest article