Metges de Catalunya adverteix a Salut que “no pot defugir la seva responsabilitat” sobre la sanitat concertada

El sindicat li recorda que és “part negociadora” del conflicte perquè posseeix i finança les empreses sanitàries


El sindicat Metges de Catalunya (MC) ha advertit al Departament de Salut que “no pot defugir” responsabilitats en el conflicte sobre les condicions laborals dels metges de la sanitat concertada. El sindicat ho diu després de reunir-se amb el Departament amb el rerefons de la vaga convocada del 18 al 22 de febrer, en una trobada que, segons el sindicat, no ha servit per avançar en cap de les reivindicacions del col·lectiu.

El Departament ha indicat que no pot negociar directament les peticions però que intentarà facilitar l'entesa entre el sindicat i les patronals. Per contra, MC ha recordat a Salut que és “part negociadora” en el conflicte, ja que el Servei Català de la Salut (CatSalut) és “propietari i finançador únic” de les empreses sanitàries.

Cal recordar que el sector de la sanitat concertada va signar mesos enrere un conveni col·lectiu sense el suport de MC, que considerava que no s'hi recollien les reivindicacions dels metges. Aquest descontent es va traduir en una vaga que va coincidir amb la que també van fer els metges de la sanitat pública, tot i que aquests últims van aturar la mobilització després que el Departament de Salut s'avingués a millorar les seves condicions. Durant la reunió d'aquest dimarts, Salut hauria informat al sindicat que aquells acords s'adequaran a la sanitat concertada.

En canvi, segons el sindicat la trobada no ha servit per avançar en cap dels extrems que ha dut a convocar la nova vaga del 18 al 22 de febrer, a la qual estan cridats més de 10.000 professionals. MC afegeix que tampoc hi ha hagut “cap retorn” a les demandes que es van plantejar en l’aturada del novembre passat. A l’entorn d’aquesta qüestió, MC insisteix que Salut és “part inequívoca” de la problemàtica i que té “autoritat, competències i recursos” per aconseguir una solució “que faci innecessària la vaga”.

MC recorda que el CatSalut és “propietari” i participa “de manera majoritària” en els consells de govern de les empreses públiques i consorcis del sector, “nomenant també els seus presidents i gerents”. Afegeix que, a més, és l’ens que proveeix “el 95% del pressupost” de les entitats concertades.

A més, el sindicat retreu a Salut que afirmi que no pot negociar per respecte a l'autonomia de les parts mentre “ha demostrat que, quan li interessa, intervé i dona instruccions”, en referència a una carta adreçada a les gerències d’entitats proveïdores de l'atenció primària concertada perquè apliquin les mateixes mesures acordades per als ambulatoris de la xarxa pública.

MC també es refereix a l'ordre d'equiparació salarial dels professionals de primària i hospitals que es va introduir “amb una instrucció directa a les patronals” l’últim dia de negociació del conveni col·lectiu de la sanitat concertada, “com a conseqüència de la convocatòria de vaga” presentada pel sindicat de metges.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article