Unes 60 persones dormen cada nit al carrer a Girona

L'alcaldessa assegura que treballen per convèncer a les persones sense sostre d'utilitzar els llits que l'Ajuntament posa a la seva disposició


Prop de 60 persones segueixen dormint al carrer durant aquest hivern cada nit a la ciutat de Girona. Tot i que s'ha obert el nou centre de la UNED amb més llits que l'any passat, encara hi ha gent que passa les nits al ras.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha afirmat que tenen “dificultats” perquè aquestes persones siguin “usuaris dels serveis que se'ls proposa”, com ara dormir al local de la UNED. En la majoria de casos, Madrenas ha detallat que són persones amb “dificultats socials i malalties” que compliquen el fet que “vegin que val la pena utilitzar els serveis”.

Aquesta xifra s'ha fet pública durant la presentació d'una campanya per aconseguir reduir el nombre de persones que dormen al carrer. Unes 60 persones dormen al carrer cada nit a la ciutat de Girona. Així ho ha assegurat el director de la fundació Arrels, Ferran Busquets, qui ha detallat que en tot Catalunya aquesta xifra arriba a les 2.800 persones. De fet, Busquets ha afirmat que només a la ciutat de Barcelona hi ha un miler de sensesostre que passen la nit al ras.

L'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, ha confirmat la dada gironina, tot i que el govern local hagi obert aquest hivern un nou espai per a persones sensesostre a l'edifici de l'antiga UNED, al Barri Vell. Malgrat la capacitat del nou local, Madrenas ha assegurat que tenen “dificultats” per aconseguir que aquesta seixantena de persones acceptin un llit per dormir.

Madrenas ha justificat que “en cap cas” l'Ajuntament creu que aquesta gent està al carrer perquè volen estar-hi, sinó perquè senzillament no accepten els serveis que les administracions els ofereix.

Per això l'alcaldessa ha afirmat que estan treballant per “trobar les eines” i convèncer aquest col·lectiu que cal que s'impliquin i es converteixin en usuaris del centre d'acollida de La Sopa o d'altres serveis que se'ls ofereix.

A més, Madrenas ha detallat que “pot semblar molt proteccionista” obligar a aquestes persones a dormir en un dels espais que té l'Ajuntament, però que això "va en contra de les tesis més progressistes d'entendre la llibertat de les persones com accepten o no les ajudes".

D'altra banda, el president de l'associació ActivArte, José Luis Sànchez, ha assegurat que “el nombre de persones que dormen al carrer a Girona, tenint en compte la població de la ciutat, és molt fluix” en comparació amb d'altres municipis de Catalunya. En aquesta línia, Sànchez, ha agraït els esforços de l'Ajuntament per treballar amb el col·lectiu sensesostre i oferir-los diferents recursos.

De fet, Sánchez, ha assegurat que “avui acabar al carrer és molt més fàcil que abans”, ja que fins que no va arribar la crisi econòmica “era molt estrany que algú acabés al carrer per no pagar el lloguer”.

Un musical per conscienciar a la població

Amb l'objectiu de “conscienciar a la ciutadania de com és la vida de les persones sense llar”, tal com ha explicat Madrenas, la ciutat de Girona s'ha sumat a la campanya ‘Ningú dormint al carrer a Catalunya” que han engegat la fundació Arrels, l'associació ActivArte i Homeless Entrepreneurs.

Aquesta campanya té com a eix central un musical. L'espectacle relata la història d'un músic que porta dos anys vivint al carrer i s'enamora d'una noia que passa la seva primera nit dormint a la intempèrie. La representació es podrà veure el 20 de març al Teatre Municipal de Girona i les entrades seran gratuïtes.

En paral·lel, el 20 de febrer arribarà a Girona una exposició sobre els sensesostre que s'instal·larà a diferents punts de la ciutat com la biblioteca Carles Rahola o el centre cívic de Sant Narcís. La mostra s'anirà traslladant fins el 20 de març. A més, també es faran xerrades als instituts per aconseguir que els adolescents coneguin el col·lectiu i així destruir alguns dels estigmes que hi ha actualment.

Les activitats que s'organitzen a la ciutat de Girona compten amb el suport econòmic de l'Ajuntament i també del Girona F.C.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article