El Liceu reuneix 85 artistes en la nit més ‘INclusiva’ de l'any

La gala del Grupo SIFU té l’objectiu de posar en valor les capacitats de les persones amb diversitat funcional i promoure la seva plena integració


Fins a 85 artistes amb i sense diversitat funcional han actuat aquest dilluns al Gran Teatre del Liceu amb l’objectiu de donar visibilitat a les capacitats de les persones amb discapacitat. ‘La nit més IN’ és el nom que rep la gala de la INtegració, la INclusió i la INterpretació, un espectacle de música i dansa produït pel Grupo SIFU que aquest any ha arribat a la quarta edició i que ha reunit 2.000 espectadors. ‘La nit més IN’ vol demostrar que les persones amb discapacitat també poden oferir un producte cultural professional, de qualitat i inclusiu.

La conducció de la gala ha anat a càrrec del periodista Àngel Pons i de l’atleta paralímpica Sara Andrés i, amb la voluntat de “sensibilitzar la societatˮ, la gala ha acollit set actuacions de música i dansa dissenyades exclusivament per aquest espectacle.

La nit més IN ha arrencat amb l’actuació d’una coral formada per una seixantena de persones amb discapacitat intel·lectual, sensorial i física, la Coral INclusiva, juntament amb persones sense diversitat funcional sota la batuta del director d’orquestra Ricard Oliver. Els membres d’aquest cor, treballadors de Grupo SIFU, usuaris de la Fundació Catalònia Creactiva i Alumnes del Centre Superior del Conservatori del Liceu, van començar a assajar fa uns mesos per interpretar Hallelujah de Leonard Cohen a l’escenari del Liceu acompanyats pel pianista invident Pol Oñate.

La següent actuació l’han protagonitzat dos germans, l’Octavi, de 16 anys i amb Síndrome de Down, i la Cecilia Novella, de 13, tots dos estudiants de l’escola Cordes Espai Educatiu d’Alboraya (València). Aquests dos violinistes, juntament amb la pianista amb discapacitat física Paula López, han interpretat Preludi I de Shostakovich. El també pianista invident Guillem León, estudiant del Conservatori del Liceu, també ha participat a l’espectacle interpretant Fantaisie Impromptu, Op.66 de Chopin. A més, la seva actuació ha suposat el tret de sortida de les beques artístiques del Grupo SIFU. El jove pianista va rebre la primera d’aquestes ajudes econòmiques, per donar suport als seus estudis i ajudar al seu desenvolupament personal i professional al conservatori del Liceu.

L’apunt de dansa ha anat a càrrec de la companyia gaditana Flick Flock Danza, formada per ballarins amb i sense discapacitat intel·lectual. Les peculiaritats de cada membre de la companyia provoquen línies d’experimentació estètica que han anat enriquint el seu llenguatge coreogràfic, i han convertit tremolors, tics i estereotípies en recursos expressius sorprenents. A La nit més IN han presentat un fragment del seu espectacle UNO, un pensament en forma de dansa sobre la identitat i la singularitat, una reflexió sobre la diferència i la multiplicitat, dirigit i coreografiat per Susana Alcón Blanes.

La següent actuació ha posat de manifest el pes que pot tenir la tecnologia en la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat. En Joel Bueno, un nen d’11 anys amb paràlisi cerebral, ha interpretat la cançó Every Breath You Take de The Police amb l’EyeHarp, un innovador software que permet crear música amb la mirada. A en Joel l’ha acompanyat al contrabaix de cinc cordes i a la veu la cantant de jazz Gemma Abrié, a la guitarra manouche l’Albert Bello i en Camil Arcarazo i al violí l’Oriol Saña, músics de l’Escola Municipal de Música Centre de les Arts (EMMCA). El Grupo SIFU ha reconegut la tasca del creador de l’EyeHarp, Zacharias Vamvakousis, investigador del Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra.

L’artista convidat d’enguany ha estat Alfred García, compositor, cantant i productor musical que va saltar a la fama durant de la seva participació al programa Operación Triunfo 2017. Alfred ha interpretat De la Tierra hasta Marte acompanyat al violí per Ester Sanmartín, que té una discapacitat auditiva del 80%, i al violoncel per Marta Roma.

L’última actuació de la nit ha estat una sorpresa per tots els assistents. El reconegut saxofonista Llibert Fortuny ha aparegut de la platea del teatre tocant els primers acords de Bohemian Rhapsody de Queen als que s’hi han unit la Coral INclusiva, juntament amb els estudiants de jazz del Conservatori Superior de Música del Liceu Pol Oñate al piano, Jordi Junyent a la bateria, Ferran Sedo a la percussió, Biel Harper al teclat, Eddie Mejía a la guitarra, Nicolás López al baix i un sextet de violins format per Joana Gumí, Pablo Albarrán, Laura Pacios, Marvin Burlas, Eva Monroy i Ester Sanmartín.

El president de Fundación Grupo SIFU, Albert Campabadal, ha clausurat la gala posant en valor que, des de l’entitat treballen “perquè l’extraordinari ens arribi a semblar ordinari”. En la mateixa línia, el vicepresident de la fundació, Cristian Rovira, ha destacat el fet que sigui un “espectacle creat des de zero”. “De la mateixa manera que fa 25 anys vam haver d’inventar un projecte que transformés el què la societat anomenava ‘minusvàlids’ en professionals, ara hem inventat un espectacle que transforma persones amb discapacitat en artistes”, ha afirmat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article