La bretxa salarial entre dones i homes es cronifica en el 23,4%

Les dones cobren de mitjana 6.000 euros menys que els homes i pateixen més atur i contractes parcials


La bretxa salarial es cronifica en el 23,4%, el que suposa que les dones cobren de mitjana 6.000 euros menys que els homes. Així, mentre els homes cobren de mitjana uns 27.572 euros a l’any, les dones cobren 21.110 euros anuals, segons les darrers xifres del 2016. Ho ha explicat aquest dimecres la secretària d’Igualtat, Mireia Mata, en la presentació de l’informe d’igualtat que elabora el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que s’elabora des de fa tres anys. Mata ha recordat que la xifra “és prou punyent”, i s’arrossega des de fa massa anys, almenys deu, ha assenyalat, perquè interpel·li tota la societat.

L’indicador del sou, però, no és l’únic que permet analitzar la desigualtat en el món laboral entre homes i dones. “Treballem menys, cobrem menys i, quan treballem, fem menys hores”, ha resumit Mata. Així, la taxa d’ocupació és vuit punts menys en les dones que en els homes, la taxa d’atur en les dones és dos punts superior a la dels homes i la taxa de parcialitat es triplica en les dones treballadores en comparació amb els homes.

En relació a la xifra de parcialitat, tal com ha explicat la responsable de l’estudi, Manuela Redondo, “en el 60% dels casos entre les dones és involuntària”. 22 de cada 100 dones treballen a temps parcial, segons les xifres. Per aquest motiu, s’entén, en part, que la bretxa s’ampliï com més edat es té: mentre que als homes, a mida que tenen més trajectòria professional, se’ls premia amb millors sous, les dones sovint no es veuen beneficiades d’aquest reconeixement, sinó que sovint han de conciliar.

A més, tal com detallen les dades, és entre els sous més baixos on la diferència entre homes i dones és més alta. En el grup de treballadors que cobren de mitjana uns 8.470 euros anuals de mitjana, la bretxa se situa en el 33,9%, mentre que en els treballadors amb un sou més elevat, amb una mitjana de 42.850 euros anuals, la xifra baixa fins al 19,7%.

També la nacionalitat influeix en la bretxa salarial. Les dones d’origen estranger pateixen més bretxa en el sou respecte els homes estrangers. Això es deu, segons Redondo, al fet que les condicions econòmiques en el sector on treballen més sovint les dones estrangeres han empitjorat el darrer any.

Mesures per pal·liar les desigualtats

Per tal de pal·liar aquesta bretxa salarial, la secretària Mireia Mata ha detallat que la conselleria ha destinat un total de 865.000 euros aquest darrer any. Amb aquesta inversió, s’acompanya les empreses perquè posin en marxa plans d’igualtat. Aquest any, el Departament està fent seguiment de 69 plans, que beneficien uns 55.600 treballadors, i ja n’ha assessorat uns 150, que han beneficiat uns 193.000 treballadors.

En principi, totes les empreses de més de 250 treballadors haurien de tenir, per norma, un pla d’igualtat, i en la Llei d’Igualtat 17/2015 s’obliga a què les empreses s’inscriguin en un registre oficial del Govern per certificar que, efectivament, el tenen i l’estan complint. Tanmateix, ara per ara encara no està disponible aquest registre. Des de Treball, de fet, es voldria ampliar aquesta mesura a totes les empreses, tinguin o no més de 250 treballadores.

De mesures sancionadores només n’hi ha si es demostra que alguna d’aquestes grans empreses no té plans d’igualtat. També si en el si d’una empresa hi ha hagut casos denunciats de discriminació o abús, l’empresa, tingui els treballadors que tingui, està obligada a dissenyar un d’aquests plans d’igualtat. En cas que no ho fes, també pot ser sancionada.

També ha destinat la conselleria part del pressupost d’aquest any a impulsar 153 projectes que tenen per objectiu equilibrar la representació de les dones en l’empresa. I també s’han realitzat formacions específiques a 1.300 treballadors, sobretot responsables de Recursos Humans i representants sindicals. Així mateix, el Departament treballa amb patronal i sindicats dins el Consell de Relacions Laborals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article