Desenes de milers de persones es mobilitzen arreu de Catalunya per la vaga general

Treball xifra en un 67% el seguiment de l'aturada a les universitats, un 29% a l'educació i un 30% al comerç


Desenes de milers de persones han sortit als carrers aquest dijous per la vaga general, en favor dels drets civils i per la llibertat dels presos polítics. El Departament de Treball xifra la incidència de la vaga general en un 67,45% a les universitats i en un 28,64% a les escoles i instituts, segons dades recollides fins a les 12 del migdia. En el comerç, el seguiment de la vaga està sent del 30%; en el sector de la funció pública, del 18,34% i als centres de salut, del 9,08%.

Pel que fa al transport de viatgers, la incidència de la vaga a l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona (metro, autobusos i tramvia) és del 67,86%; als Ferrocarrils de la Generalitat, del 9,15% i a Renfe, del 2,83%, segons les dades facilitades per Treball. El consum energètic ha registrat una caiguda del 2,9% en comparació amb el mateix període del dia anterior. Durant les protestes arreu del país, el SEM ha atès 44 persones per lesions lleus en els incidents durant la vaga general, set dels quals Mossos d’Esquadra. 

La concentració unitària, que convocava aquest dijous al matí, entre altres organitzacions, la Intersindical-CSC, USTEC-STEs i Universitats per la República, ha concentrat unes 13.000 persones a la plaça d’Universitat de Barcelona, segons la Guàrdia Urbana. La crida ha aconseguit omplir la plaça clamant contra el judici de l'1-O, contra la justícia espanyola, i en favor de la república catalana, dels processats que són davant el Suprem i de la independència.

Les estelades s'han barrejat amb pancartes que han reclamat “democràcia” i “llibertat” per a Catalunya i per als presos de l'1-O, entre consignes i crits més originals com “Ni ametlles ni nous, Espanya em té fins als ous”. Cap al migdia, Universitats per la República ha desconvocat la concentració fins a la manifestació de la tarda i s’ha desvinculat així de la mobilització que ha envoltat l'estació de Rodalies de la plaça de Catalunya i que ha aturat, durant unes hores, la circulació de trens en diverses estacions.

Així, els sindicats han celebrat el seguiment de la vaga. El portaveu de la Intersindical-CSC, Sergi Perelló, ha explicat que el seguiment ha estat “ampli” a universitats i als sectors sanitari, de mercats municipals, mitjans de comunicació, a l'ICS i a Mercabarna. El portaveu nacional d'USTEC-STEs IAC, Ramon Font, ha demanat “cautela”, tot i apuntar que el seguiment al sector educatiu s'aproparia al 50%.

Al seu torn, la portaveu del SEPC, Laia Casas, ha reafirmat l’“èxit rotund” a nivell estudiantil, amb un seguiment que ha superat el 80% en moltes universitats, com a la Universitat Rovira i Virgili o la Universitat de Girona. A la tarda, la manifestació a Barcelona per la vaga general congrega 40.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. Els organitzadors apugen la xifra fins als 200.000 assistents.

70.000 persones es concentren a Girona

Així mateix, al matí unes 9.000 persones s'han concentrat a la delegació de la Generalitat a Girona, segons les dades de la Policia Municipal. Sota els crits d’“independència” i “els carrers seran sempre nostres”, els manifestants han demanat la llibertat dels presos independentistes i que no es judicialitzi més el procés. Després de llegir un manifest, s'ha organitzat una manifestació fins a la subdelegació del govern espanyol.

La concentració s'ha produït poc després que la ciutat quedés totalment tenyida de groc per l'enllaçada popular que s'ha organitzat a primera hora del matí. La gent ha omplert de llaços grocs llocs tan emblemàtics com el pont de les Peixateries Velles, la plaça de Catalunya o la plaça Independència. A la tarda, unes 70.000 persones s’han manifestat a Girona per la llibertat dels presos. Es tracta de la protesta més important que ha tingut lloc a la ciutat.

Aturades a les carreteres

Durant el matí, centenars de persones han tallat també el trànsit de l'A-7 al seu pas per Tarragona. Els manifestants havien intentat accedir al peatge de l'AP-7 des de l'N-240, però els Mossos d'Esquadra els ho han impedit en una actuació on hi ha hagut diversos cops de porra. També s’han produït talls de carreteres prop de Lleida, Gurb, Banyoles, Mataró o Berga, entre altres municipis on s’han celebrat protestes i manifestacions. 

Amb motiu d’aquestes protestes, els Mossos d'Esquadra han detingut quatre persones per atemptat contra agents de l'autoritat: dues a Tarragona, una a Barcelona i una a Gurb. La primera persona ha estat arrestada quan prop d'un miler de manifestants han intentat accedir al peatge de l'AP-7 a Tarragona. L'home arrestat hauria intentat escapolir-se del cordó policial i ha estat detingut i emmanillat. L'altra persona de Tarragona ha estat arrestada per atemptat contra agents de l'autoritat, lesions i desordres públics per una acció prèvia en una de les protestes. Ha estat identificada i se l'ha acabat detenint al nucli de la ciutat de Tarragona.

A la tarda, unes 9.000 persones s’han manifestat a Tarragona contra la “farsa” del judici i per la llibertat dels presos. La marxa ha començat a la plaça de la Font i ha acabat a la plaça Imperial Tarraco.

Manifestacions a Lleida

La manifestació a Lleida ha acabat també quan els Mossos han dispersat a cops de porra els vaguistes. Ha estat quan la capçalera de la manifestació ha intentat accedir als jutjats del Canyeret pel carrer la Parra. Prèviament hi ha hagut uns moments de tensió quan alguns manifestants han llençat ous i pintura a la policia.

Així mateix, mig miler de persones s’han concentrat a Tortosa per exigir els drets socials i polítics dels catalans. Sindicats i estudiants, satisfets pel seguiment de la vaga general a les Terres de l'Ebre, apunten que hauria superat el 50% en alguns centres educatius.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article