De casa al món: com la Metròpolis Barcelona contribueix a garantir els drets humans

L'AMB destina més de tres milions d'euros a cooperació en quatre anys, la partida més gran fins ara


Partir d’allò “localˮ per tractar allò “globalˮ. Sota aquesta premissa, l’AMB ha treballat, durant aquests darrers quatre anys, en projectes de cooperació amb països de la Mesoamèrica, l’Àfrica i la Mediterrània Oriental. Ha destinat 3,2 milions d’euros en projectes i convenis, la partida més important que aquesta administració hi havia destinat fins ara (i que assoleix la fita destinar el 0,7% dels ingressos propis a cooperació). Però, per què l’AMB fa cooperació? “Tot el que passa a la Mediterrània té un impacte a Catalunya i, com que no tenim competències per acollir, donem suport portant el nostre expertiseˮ, afirma la cap de Serveis de Cooperació de l’AMB, Maria Peix.

És amb aquest compromís de destinar a cooperació el 0,7% dels recursos propis de l’AMB que l’ens es va plantejar com hauria de ser aquesta cooperació. “Tot i que hem donat prioritat a garantir els drets humans a la Mediterrània oriental, sobretot donant suport al refugi, també hem dedicat esforços a enfortir els ajuntaments implicant el seu personal en projectes de cooperació metropolitana, tot aprofitant l’expertesa dels tècnics de l’AMBˮ, explica el director de Relacions Internacionals i Cooperació de l’AMB, Oriol Illa.

La Mediterrània, la prioritat d’aquest mandat

Dels recursos destinats a la Mediterrània, l’AMB ha dedicat, al llarg d’aquests darrers quatre anys, el 33% d’aquests a Síria, com a principal focus de refugi d’aquesta zona. La resta s’ha dedicat a països de la Mediterrània oriental que estan acollint com ara Grècia, Turquia, el Líban o Jordània, especialment en projectes centrats en els drets de les persones refugiades i en sostenibilitat ambiental, és a dir, en el cicle integral de l’aigua i el tractament de residus.

Així, per exemple, a Kobani, una localitat del nord de Síria que va ser l’escenari d’intensos combats durant els anys 2014 i 2015, l’AMB ha finançat en 72.177,86 euros un projecte per substituir les bombes d’aigua que havien quedat destruïdes per la guerra i que permeten subministrar aigua a tota la ciutat.

Un altre cas és el de Trípoli, una localitat del Líban que el 2015 va augmentar el nombre de població en més d’un milió de persones a conseqüència de l’arribada massiva de persones que fugien de conflictes armats a Síria. L’AMB, juntament amb la Creu Roja Libanesa, ha implementat un projecte de millora de l’assentament al Camp 0039 de Markabta que ha consistit en la instal·lació d’habitacles familiars, la connexió i rehabilitació de la xarxa de sanejament, la dotació d’equips d’emergència i l’adequació d’un espai de lleure per infants i joves.

I també a la Mediterrània, a Lesbos (Grècia) l’AMB ha impulsat un projecte de reciclatge solidari. En una localitat on s’acumulen unes 450.00 armilles salvavides, Lesbos Solidarity i l’AMB han desenvolupat un projecte de reciclatge, producció i comercialització. Així, les armilles que han salvat vides es transformen en productes com bosses, estoigs i clauers.

La gestió dels serveis locals, el punt de mira de l’Àfrica i la Mesoamèrica

Pel que fa a l’Àfrica i la Mesoamèrica, s’han dut a terme diferents projectes de governança metropolitana, és a dir, de planificació i gestió de serveis locals. En el cas de Maputo (a Moçambic), el repte ha estat desenvolupar directrius clares que promoguin una mobilitat sostenible i inclusiva i que contribueixi a assolir l’equitat de la seva població. Entre aquestes directrius, els dos eixos principals s’han centrat a enfortir la visió metropolitana de transport públic i consolidar la infraestructura de la xarxa de transport amb un procés participatiu, la qual cosa ha fet que s’hagin vist enfortides les capacitats de l’equip tècnic municipal i la societat civil sobre la mobilitat sostenible amb enfocament inclusiu. En aquest projecte l’AMB, a banda de tot el coneixement tècnic, hi ha aportat 75.000 euros en una primera fase i 151.871,62 euros en una segona fase.

A San Salvador (El Salvador), en canvi, el focus d’atenció ha estat com combatre la violència en l’espai públic per convertir-lo en un espai integrador i de pau. Així, s’han creat espais públics adequats per a les activitats socials, culturals i econòmiques que han permès millorar la confiança i la seguretat mútua, i experts de l’AMB hi han col·laborat amb la creació d’estratègies i actuacions per abordar la temàtica d’espais públics des d’una òptica metropolitana. L’ens també hi ha dedicat un pressupost de 150.000 euros en una primera fase i 150.000 euros en una segona fase.

Cooperar prenent consciència

Amb la voluntat de promoure la consciència crítica i el compromís amb la ciutadania envers les desigualtats i els conflictes globals a la mateixa Metròpolis Barcelona, l’AMB ha desplegat el projecte Tenim drets teixim llibertats per treballar els drets humans des del món local. En aquest programa s’han desenvolupat accions de pedagogia crítica i artística, com ara jocs, dinàmiques, arts plàstiques, murals, can coral, batucada i rap en 11 municipis metropolitans, amb diverses organitzacions i col·lectius del territori.

Acompanyar governs locals de la regió: l’aposta de Medcities

Seguint amb la premissa que tot el que passa a la Mediterrània afecta Catalunya, durant aquest mandat l’AMB ha consolidat la Xarxa de Ciutats del Mediterrani acompanyant també la consolidació de l’associació Medcities i portant la Vicepresidència i ostentant la secretaria general de l’organisme. Aquesta engloba 57 ciutats i metròpolis de 15 països mediterranis i l’AMB hi ha dedicat una partida d’1,1 milions d’euros que ha servit per atraure projectes d’1,5 milions d’euros més d’altres finançadors.

El cap del servei de Relacions Internacionals i secretari general de Medcities, Xavier Tiana, ha ressaltat la importància d’aquesta organització en el fet que als municipis “els manca finançament perquè els governs estatals no donen resposta als problemes de les ciutats i també capacitats tècniquesˮ i, en canvi, “són ciutats on hi ha els principals canvis econòmics i les oportunitatsˮ.

Durant aquests quatre anys, Medcities ha donat suport a vuit estratègies de ciutat, 24 assistències tècniques en polítiques urbanes i metropolitanes, (aigua, residus de l’espai públic, desenvolupament econòmic i turisme, etc), 12 projectes en polítiques urbanes i tres projectes en l’àmbit de la integració dels refugiats sirians al Líban. També ha organitzat 27 formacions que han anat dirigides a més de 1.000 persones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article