Barcelona tria els primers cinc quioscos en desús per engegar la cooperativa de persones amb discapacitat

S'està formant actualment 23 persones, sobretot majors de 50 anys, que són les que gestionaran els quioscos


Cinc dels quioscos en desús de Barcelona passaran a formar part de la cooperativa de persones amb discapacitat que s’encarregarà de gestionar aquests espais. Aquests quioscos, sense activitat des de fa molt de temps, estan distribuïts per diferents punts de la ciutat i la seva reobertura es planteja com una oportunitat laboral per a persones amb discapacitat.

Quatre d’aquests quioscos ja han rebut el vistiplau de les persones que hi treballaran, després de la respectiva anàlisi de les seves potencialitats, mentre que un més està a l’espera d’aquest últim tràmit. Igualment, s’estan acabant d’analitzar altres possibles adreces per determinar el nombre exacte de quioscos amb què s’iniciarà l’activitat de la cooperativa.

Quatre quioscos que segur que participaran del projecte i que ja han rebut la valoració positiva per part de les persones que seran futures cooperatives estan ubicats al districte de Sant Andreu, Nou Barris i a Ciutat Vella.

Cadascun d’aquests quioscos, acordats amb els respectius districtes, comptarà amb un pla de viabilitat individual i únic que tindrà en compte aspectes concrets, com el seu entorn, el teixit associatiu preexistent, o la resta d’activitats econòmiques més properes.

En tot cas, actuaran com a banc de proves pilot d’un seguit de noves activitats, més enllà de la tradicional venda de premsa i revistes, que es testaran per veure si són viables amb la voluntat que siguin incorporades en el futur model de quioscos de la ciutat de Barcelona.

Aquestes possibles noves activitats es poden agrupar en quatre àrees amb diferents serveis. L’àrea dels serveis de micrologística, per fer la recepció de paqueteria, el de consigna o fins i tot la instal·lació d’un punt wifi, l’àrea dels serveis d’informació cap al barri i cap al turisme, fet que inclou des de la venda de productes per a visitants fins a actuar com a punt de referència del programa Radars d’atenció de persones grans amb vulnerabilitats afegides o d’altres serveis similars de la cartera de Serveis Socials, com podria ser el Vincles.

L’àrea dels serveis d’exposició, promoció i venda de productes vinculats al barri i al seu teixit associatiu, que els permeti convertir-se en punts de referència. i finalment l’àrea dels serveis mediambientals, com per exemple la recàrrega elèctrica de mòbils o d’altres ginys, o bé la realització d’activitats relacionades amb el reciclatge.

Només el 25,8% de les persones amb diversitat funcional tenen feina

La constitució d’aquesta cooperativa respon a la voluntat d’impulsar noves formes d’inclusió laboral de les persones amb discapacitat, un col·lectiu que en comparació amb la població en general presenta una taxa d’activitat baixa i, addicionalment, una temporalitat molt més elevada i un sou mitjà clarament inferior.

De fet, només el 36% de la població amb diversitat funcional busca feina, només el 25,8% en té i, globalment, representen tan sols un 1% del total de contractes amb un sou un 25% per sota de la mitjana.

La formació dels i de les futurs cooperativistes té una durada prevista de sis mesos i va iniciar-se el passat mes de desembre. Actualment s’està desenvolupant la primera fase, que té a veure amb una formació sobre models d’economia social cooperativa, l’estudi i la visita d’experiències reals a la ciutat de Barcelona i, especialment, el coneixement mutu i la construcció dels futurs equips de treball.

En una segona fase està prevista la immersió en el projecte empresarial i la posada en funcionament de cadascun dels quioscos. De les 23 persones que actualment estan seguint la formació hi ha 15 homes i 8 dones, quatre d’elles han tingut un negoci propi en el passat, i la gran majoria té més de 50 anys, una edat en la qual és especialment difícil trobar una sortida laboral.

Un total de 19 persones tenen un grau de discapacitat d’entre el 33% i el 65% i els quatre restants superior al 65%. Per tipologia, 12 tenen una discapacitat física, 4 un trastorn de salut mental, 3 més una discapacitat auditiva, 3 més intel·lectual i una persona més té una discapacitat visual.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Gerad Fernández loma Barcelona
2.

Admirable y vanguardista vuestra dedicación en defensa de nosotros los, por diferentes causas, más vulnerables socialmente.

  • 0
  • 0
Francisco Ortega García Barcelona
1.

Vanguardista y admirable vuestra dedicación en defensa de nosotros los, por diferentes causas, más vulnerables socialmente.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article