La FAVB reclama a l'Ajuntament una oficina contra l'assetjament immobiliari

La Federació presenta un document amb “mesures ineludibles” per al consistori, com taules d’habitatge obertes a cada districte


La Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) ha presentat aquest dimecres un document amb “mesures ineludibles” que, al seu parer, hauria d'adoptar l'Ajuntament de Barcelona en matèria d'habitatge. La FAVB planteja que hi hagi taules d'habitatge obertes a tots els districtes i també la creació d'una oficina contra l'assetjament immobiliari que tingui autonomia i independència per poder actuar amb “contundència” contra aquestes pràctiques.

La presidenta de la FAVB, Ana Menéndez, ha subratllat que davant “l’emergència habitacional” que s’està vivint a Barcelona, la Federació havia de posar sobre la taula un document que analitzés la situació actual. Menéndez ha comentat que la creació d’una oficina contra l’assetjament immobiliari ha de donar resposta d’una manera més “eficaç i adequada” a unes demandes que, actualment, porten les Taules d’Habitatge.

Ha subratllat la “necessitat d’un caràcter jurídic” en aquesta oficina perquè pugui donar resposta “a un problema que afecta el conjunt de la ciutat”. La FAVB també ha demanat que cada districte tingui la seva pròpia taula d’habitatge. Actualment només Nou Barris, l’Eixample i Ciutat Vella han creat organismes similars, però des de la Federació han considerat que tenir una a cada districte ajudaria a detectar més fàcilment conflictes com l’assetjament immobiliari o increments desmesurats dels lloguers.

A més, han indicat que possibilitaria “recollir informació de tota la casuística que gira al voltant de la crisi de l’habitatge per tal de poder establir una estratègia eficaç que faci front als processos de gentrificació”. Tot i això, la FAVB també ha considerat que aquestes Taules d’Habitatge han de poder ser obertes a tothom, i que hi puguin assistir les associacions veïnals i col·lectius de la ciutadania.

Ana Menéndez ha valorat que mesures com la reserva del 30% d’habitatge social són “un bon inici”, però creu que “encara no s’ha vist tot el seu potencial”, i que “desenvolupant-la podrà ser una mesura molt més important del que ha semblat en un primer moment”. Tot i això, ha lamentat que l’Ajuntament ha estat “lent” a l'hora de posar en marxa mesures, el que ha fet perdre “un temps preciós”.

El president de l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample, Jaume Artigues, també ha exposat altres demandes, com una actuació jurídica contra els desnonaments oberts, ja que consideren que l’administració ha d’intervenir en aquesta modalitat perquè “és un atac cap als usuaris de l’habitatge”. També ha plantejat una regulació dels preus dels lloguers a partir d’un Índex de Preus que sigui vinculant i no de caràcter orientatiu com l’actual.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article