Engeguen un pla pilot per incorporar joves extutelats al sector pesquer

13 joves comencen aquest dilluns a Tarragona un curs impulsat per la Generalitat i les confraries catalanes

Tretze joves extutelats comencen aquest dilluns a Tarragona un pla pilot que els formarà perquè puguin incorporar-se al sector marítim i pesquer. Els nois van arribar a Catalunya quan eren menors i van ser acollits en centres de protecció, però ara ja són majors d’edat.

La formació tindrà un mes de durada i els permetrà obtenir els títols professionals de Mariner Pescador, el carnet d’Higiene de la producció primària en pesca extractiva, el títol d’Auxiliar Xarxaire i el certificat de Formació Bàsica en Seguretat.

El curs és una iniciativa conjunta de la Generalitat i de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors de Catalunya, que també veuen la proposta com una oportunitat per resoldre la manca de relleu en el sector.

La Casa del Mar de Tarragona acollirà durant el mes de març el primer curs d’incorporació al sector marítim i pesquer adreçat a joves extutelats. Els primers alumnes són tretze joves que, un cop superat el procés d’aprenentatge, podran incorporar-se a treballar en l’àmbit de la pesca.

Els nois ja van tenir un primer contacte previ amb el sector en una reunió que es va fer el 30 de gener passat a Roses (Alt Empordà), on van ser rebuts pel Patró Major de la Confraria de Pescadors. Durant la trobada, van visitar les instal·lacions de la confraria i un vaixell de pesca, alhora que se’ls va introduir a la situació de la pesca a Catalunya.

Les sessions formatives les impartiran professors de l’Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya (ECNPC) -que depèn de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims-, en horari de matí i tarda. A final de mes, el curs culminarà amb pràctiques de supervivència i contra incendis a les instal·lacions de què disposa l’ECNPC al Port de Tarragona.

Segons el director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, el curs pretén donar una oportunitat de formació als joves i, alhora, beneficiar el sector pesquer català, que té “problemes per assegurar el relleu generacional i el capital humà”. Tudela ha assenyalat que la iniciativa s’emmarca en la recentment aprovada Estratègia Marítima de Catalunya i que, si els resultats són satisfactoris, el curs es convertirà en una formació permanent de l’Escola de Capacitació.

De la seva banda, la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ester Cabanes, ha apuntat que els joves van arribar a Catalunya el darrer any o l’anterior i que, després d’acollir-los i que arribessin a la majoria d’edat, calia donar-los una oportunitat d’inclusió.

La majoria provenen del nord d’Àfrica i ja coneixien el món marítim, amb la qual cosa el curs facilitarà la inserció. “Venen aquí amb poc coneixement de l’idioma, però amb moltes expectatives. Volen incloure’s de forma digna dins la societat amb un treball”, ha apuntat Cabanes.

El sector pesquer també ha participat en aquesta iniciativa de la mà de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors de Catalunya. El seu president, Toni Abad, se n’ha mostrat satisfet perquè el sector està “mancat de relleu” i ha confiat que el curs tingui continuïtat. Després d’un primer contacte amb els joves, Abad ha valorat les ganes dels alumnes i ha opinat que la societat té “el dret de moral” d’ajudar-los a trobar una sortida.

El pla pilot és una iniciativa conjunta de l’Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya (ECNPC) -que depèn de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims-, de l’Àrea de Suport a Joves Tutelats i Extutelats -que depèn de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA)- i de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article