Amnistia Internacional exigeix a l'Estat que deixi salpar els vaixells Open Arms i Aita Mari, dos mesos bloquejats

El Parlament acorda demanar una compareixença del ministre de Foment, José Luis Ábalos, perquè informi dels motius


En complir-se dos mesos del bloqueig dels vaixells destinats a salvar vides al Mediterrani Open Arms i Aita Mari, als ports de Barcelona i Pasaia (País Basc), Amnistia Internacional demana al govern espanyol que s'accelerin els tràmits per facilitar que tots dos vaixells puguin salpar “el més aviat possible”. L'organització apunta que les autoritats espanyoles disposen d'un termini de tres mesos per a resoldre el recurs imposat i, per tant, falten poques setmanes perquè es compleixi el termini.

“La conseqüència més directa és que en aquests moments es podrien estar evitant moltes morts, i la solució és clara: permetre la sortida d'aquests vaixells i recordar que salvar vides no és delicte”, ha assegurat en Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional a Espanya.

La organització assenyala que les organitzacions de salvament i rescat són “més necessàries que mai” en un moment en què els Estats europeus s'han retirat “gairebé completament de les tasques de vigilància al Mediterrani central, disminuint així els recursos destinats a salvament”. L'entitat considera que hi ha una “hostilitat creixent” i “criminalització” de les ONG, un context en el qual “penalitzar les ONG Proactiva Open Arms i Maydayterraneo és injustificat i resulta una vulneració dels drets humans, tant de les tripulacions com de les persones en perill en el Mediterrani central”.

L'entitat considera que el principal argument emprat per les Capitanies Marítimes sobre el fet que els vaixells s'han vist forçats a navegar durant diversos dies transportant un nombre elevat de persones durant un llarg període de temps, un fet per al qual els vaixells no estan preparats i que, per tant, incomplirien així obligacions de dret internacional, “no pot ser l'excusa perquè aquestes embarcacions deixin de completar la seva missió, la responsabilitat de la qual hauria de recaure en els Estats europeus”.

Beltrán lamenta que “si es mantenen les polítiques de tancament de ports, si Itàlia continua la seva retirada de la coordinació de tasques de salvament, si les autoritats italianes i malteses no posen fi a les seves disputes sobre les seves obligacions respecte a les zones de rescat, el que passa és que, en moltes ocasions, les persones migrants i refugiades només compten amb les ONG per a no ser una xifra més de cossos en el Mediterrani”.

L'entitat també diu que no ha rebut resposta a la carta enviada a la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, en la qual exigeix el desbloqueig d'aquests vaixells i una política de vigilància i rescat proactiva en el salvament de vides al mar, així com promoure i donar suport en l'àmbit europeu a la ràpida creació d'un sistema de desembarcament que asseguri que les persones rescatades arriben fora de perill a Europa, tal com assenyala el dret internacional, segons apunta en un comunicat.

El Parlament acorda pressionar el ministre de Foment

La comissió d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de Parlament ha aprovat demanar la compareixença del ministre de Foment, José Luis Ábalos, perquè informi sobre els motius que fan que el vaixell de Proactiva Open Arms estigui aturat al port de Barcelona. La petició ha estat aprovada amb els vots a favor de JxCat, ERC, CatECP i CUP i les abstencions de Cs i PSC. El vaixell Open Arms, destinat a salvar vides, fa dos mesos que està bloquejat. La comissió també ha aprovat per unanimitat la sol·licitud de compareixença del director de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, perquè informi sobre les polítiques migratòries relacionades amb les tasques de rescat i ajuda humanitària al Mediterrani central.

Els de la formació taronja i els socialistes s'han abstingut en la sol·licitud de compareixença d'Ábalos perquè consideren que el Parlament no és l'entorn on el ministre ha de donar explicacions i que, en tot cas, ho hauria de fer al Congrés.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article