Entitats i sindicats reclamen un pla a llarg termini per resoldre la situació dels menors estrangers no acompanyats

La FEDAIA, Save The Children, CCOO i UGT consideren “insostenibles” les “improvisacions” del Govern en matèria de protecció a la infància


La FEDAIA, la Federació d'entitats d'atenció a la infància i l'adolescència, ha expressat aquest dijous “desconcert, sorpresa i perplexitat” per la notificació de la Generalitat de Catalunya d'acollir per odre policial els joves migrants sense referents familiars que arriben al país cada dia. També han lamentat aquesta situació l’entitat Save The Children i sindicats com CCOO i UGT, que han qualificat d’“insostenibles” les “improvisacions” del Govern en matèria de protecció a la infància.

Des de la FEDAIA s'entén que la mesura és excepcional i fruit d'una situació “extraordinària” però es confia en poder “restablir els circuits i els protocols d'actuació” que preservin escollir el servei adequat per a cadascun dels joves. Per això, considera que s'ha de retornar el criteri d'acollida dels joves al sistema de protecció liderat per la DGAIA i no deixar-ho en mans únicament dels cossos policials, i buscar una solució “social” per la problemàtica.

Des de la FEDAIA es recorda que sempre s'ha treballat amb l'administració per donar resposta a aquest tema de país, i per això considera que la notificació de la Generalitat respecte l'actuació dels cossos policials comporta una responsabilitat d'acollir joves de forma arbitrària sense protegir els equips professionals ni els joves ja atesos.

Per la federació, els circuits avalats fins aquest dimecres garantien un bon acolliment pels joves. Per això consideren que ubicar els joves menors migrants sense referents familiars directament des dels Mossos d'Esquadra no garanteix adequar l'ingrés al servei més idoni que pugui donar la garantia de protecció necessària.

Per la seva banda, Save The Children recorda que es tracta d’una situació que ja es va viure ara fa un any, quan aquests adolescents dormien a la Ciutat de la Justícia. “Després que el juliol passat la jutgessa degana de Barcelona prohibís que aquests adolescents pernoctessin a les seves instal·lacions, ara és el torn dels Mossos d'Esquadra de posicionar-se en contra d'aquesta pràctica”, subratlla l’entitat.

A més, Save the Children sol·licita la creació d’una comissió interautonòmica sobre infància migrant per millorar la coordinació entre comunitats autònomes i implementar un protocol específic de trasllat entre comunitats autònomes per evitar la saturació dels centres.

Des d’UGT, es reivindica que s’estableixin “circuits i protocols clars d’intervenció de forma immediata” i “que el Govern es deixi d’espectacles ridículs i de baralles interdepartamentals”. “La inseguretat entre els menors tutelats i el desgast dels professionals que se n’encarreguen són algunes de les conseqüències d’aquesta mala gestió”, diu el sindicat.

I en darrer lloc, CCOO lamenta que aquesta sigui una situació que ja es podia “preveure” des de fa “molts mesos” i que, a banda d’afectar als menors, “està suposant un augment de les agressions i de contagi de malalties infeccioses com ara la tuberculosi al personal de la DGAIA” perquè “no s’ha dut a terme un control preventiu de les seves malalties”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

D.R Barcelona
1.

FEDAIA són uns falços. Des del primer moment es van posicionar en contra de l'acollida al preu mòdul inferior als CRAE i Centres d'acollida. Van intentar fer de lobby de pressió de les entitats, quan el que feia falta era col·laborar amb la DGAIA en l'acollida l'any 2017. Ara es posen la màscara de que asseguren els circuits avalats, però el Pla de Xoc MENA que havien presentat només volia més pasta...

  • 0
  • 0

Comenta aquest article