Fer patxangues amb la gent del poble: una eina relacional


Durant uns anys, en el municipi de Sant Llorenç d'Hortons, petit nucli de la comarca del Alt Penedès, s'ha formalitzat un equip de futbol pensat i enfocat en la realització de “patxangues” o bé partits de costellada (nom col·loquial als partidets realitzats entre un grup d'amics o coneguts, sense àrbitre).

Tot va començar arran de la necessitat d'una part de la població, de fer esport un col·lectiu però sense competir, amb la intencionalitat d'esdevenir un espai de trobada entre amics realitzant una activitat comuna d'esport i oci, partides de futbol sala. Aquesta necessitat de trobar un espai comú per realitzar una pràctica esportiva entre amics podria ser denominada com a eina generadora de capital social?

Gran part de la societat, vivim en un entorn cultural on la influència dels diferents mitjans de comunicació generen una sèrie d'imatges sobre el nostre entorn social. El futbol, a través del seu impacte mediàtic pot comportar una sèrie de maneres de fer i conductes allunyades del respecte, dels valors i en direcció oposada als orígens i base del qual van ser creats, mostrant així les seves limitacions. Les tendències esportives i mediàtiques també han promogut contravalors i conductes antisocials, com ara la violència física contra el rival, la discriminació social o sexual, el racisme, la corrupció i el dopatge, etc.

Aquesta desviació de les pràctiques esportives també contrasta en relació als practicants d'aquest esport, ja que una gran majoria d'esportistes, busquen un espai en la millora del seu benestar físic i/o mental, de lleure i oci, o bé per competir. Per tant, el futbol també pot ser un espai de gaudi, on una sèrie de persones juguen per passar-s'ho bé independentment que puguin guanyar-se un sou, adaptant una sèrie d'hàbits saludables, com també un espai on conèixer gent i divertir-se amb altres persones fent esport amb la possibilitat que es pugui crear un espai generador de capital social i facilitador de les xarxes de relació social, sempre que es cuidi la seva normativa i cooperació de les persones que hi participen.

Totes aquestes situacions en relació al benestar físic, psíquic, social i de lleure han sorgit en la pràctica esportiva del futbol que s'ha realitzat en el municipi de Sant Llorenç d'Hortons durant aquests darrers dos anys, realitzant les dues patxangues setmanals entre els 25 participants que hi formen part.

Aquest espai on inicialment no tothom es coneix, tot i la dimensió rural del municipi, ha esdevingut una millora de la coneixença i d'una percepció més positiva entre les persones que en formen part. Un espai pot ser facilitador de les relacions socials de les persones que formen part del municipi (espai d'acollida a nouvinguts, de gaudi, de cohesió,...).

En aquesta pràctica esportiva, i seguint algunes tesis de Gaspar Maza en relació al capital social, aquest ha estat un espai de trobada de diferents persones realitzant allò que els hi agrada en l'àmbit rural. A Sant Llorenç, la nostra experiència ha donat aquests resultats, però, val a dir, que aquesta millora també depèn del grau d'implicació, participació i tolerància dels membres, afavorint que es puguin generar aquests contextos en positiu en contrapartida de situacions de contravalors, violència i d'altres factors que poden no ser de millora de les relacions socials o fins i tot contraproduents.

En definitiva, l'esport i la seva pràctica és una eina que pot afavorir aquests contextos i ben gestionada per ser generadora d'una sèrie d'oportunitats beneficioses en les relacions socials i benestar de les persones que hi formen part.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article