Marxar d'Erasmus mola, però... realment val la pena?


Aquesta és la pregunta que any rere any es fa l’alumnat de Formació Professional a qui presento la possibilitat de marxar d'Erasmus a fer pràctiques durant dos mesos. D'entrada la idea els sorprèn (sovint desconeixen que poden optar a beques Erasmus en l'àmbit de la Formació Professional), alhora que els resulta una opció atractiva i il·lusionant: mola, o que guai!, són sempre les primeres expressions que sento a l'aula. És després, a l'hora de prendre realment la decisió de sol·licitar o no la beca, quan els sorgeixen els dubtes, totalment lògics, de si els valdrà o no la pena passar alguns mesos fora amb els sacrificis que això inevitablement comporta: compaginar estudis amb les pràctiques a l'estranger, renunciar a possibles ofertes laborals fins a la tornada o, en alguns casos, renunciar a feines en què ja treballen mentre estudien.

És en aquest punt quan sovint em toca respondre a la pregunta: “Tu què m'aconselles? Val la pena?” La meva resposta sempre és la mateixa: Si la teva situació personal t'ho permet, endavant, és una oportunitat de formació única!

Els motius que em fan donar aquesta resposta són diversos. En primer lloc, és evident que la realització de pràctiques a l'estranger comporta una millora pel que fa a la competència comunicativa en llengua estrangera, sí, però aquest no és ni de bon tros l'únic benefici de les estades Erasmus per a l’alumnat de Formació Professional. Ho és també l'adquisició d'una primera experiència en l'àmbit professional amb el plus que suposa adquirir-la en un país, cultura i entorn diferents del nostre, de tal manera que a més d'una notable millora de les seves competències professionals, personals i socials, les estades també impliquen una millora brutal en aspectes com l'adaptabilitat al canvi, l'autonomia o la relació interpersonal, cada cop més valorats en el mercat laboral actual.

En un estudi realitzat l'any 2017 en l'àmbit específic de la Formació Professional i en el qual es va enquestar a 940 estudiants que havien realitzat estades Erasmus, aquests valoraven amb un 88 sobre 100 la seva millora en competències personals en relació amb la seva estada, amb un 81 la millora en competències lingüístiques i amb un 75 la millora en competències professionals. Xifres que parlen per si soles i reflecteixen l'apoderament que les estades Erasmus suposen per les persones que hi prenen part.

D'altra banda, el fet d'haver realitzat les pràctiques a l'estranger suposa també un tret diferencial molt valorat en el currículum de qualsevol aspirant a un lloc de treball, convertint-se en un factor clau a l'hora d'aconseguir feina. Així es desprèn de l'estudi abans esmentat: un 46% de l’alumnat de Formació Professional que havia realitzat estades Erasmus estava treballant en el moment en què es va fer l'enquesta (un 66% d'ells manifestaven que haver estat d'Erasmus havia estat el factor clau per aconseguir la feina), un 23% estaven estudiant i treballant, mentre que un 23,5% seguien estudiant. Només un 7,5% estaven buscant feina. Així doncs, resulta evident que la formació i experiència adquirides són molt valorades per les empreses, que ho veuen com un valor afegit.

Finalment, i més enllà de les xifres, no hi ha millor argument per defensar les estades Erasmus com una eina eficaç de formació i creixement personal que el mateix feedback que cada curs em transmet l’alumnat un cop torna de les seves estades a l'estranger, de les quals fan sempre una valoració extraordinàriament positiva. Després de cinc anys gestionant beques de mobilitat per a estudiants i estudiantes de Formació Professional de diferents etapes i perfils professionals i a països tan diversos com Finlàndia, Itàlia, Irlanda, Alemanya o Estònia, no he trobat una sola persona a qui l'experiència no li hagi valgut la pena. Sovint tornen amb les butxaques buides (les beques Erasmus són una ajuda econòmica que no cobreix la totalitat de l'estada), però sempre ho fan amb un somriure i una motxilla personal molt i molt plena!

Al cap i a la fi, invertir en Erasmus és invertir en formació... i la inversió en formació sempre acaba resultant rendible.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article