Pros i contres de la targeta europea de discapacitat


La Unió Europea està posant en marxa un sistema de reconeixement mutu de la diversitat funcional. La iniciativa, que es materialitza en la creació de la targeta europea de discapacitat, permetrà al col·lectiu veure reconeguts alguns dels seus drets a altres països europeus, especialment en l'àmbit de la cultura, l'oci, els esports i el transport. És important remarcar que la targeta no substituirà mai la potestat dels països per atorgar la condició de discapacitat als seus ciutadans ni modificarà els criteris i requisits nacionals d'admissibilitat, sinó que servirà per reconèixer la condició de discapacitat en l'àmbit europeu.

Tot i que actualment és només un projecte pilot format per alguns països, de la mateixa manera que el tractat de Schengen va revolucionar la mobilitat dels ciutadans europeus, aquesta targeta suposa un pas endavant que facilitarà els viatges de les persones amb discapacitat per la Unió, posant a la seva disposició una sèrie d'avantatges a tots els països integrants del projecte. La iniciativa és, doncs, positiva per la mobilitat del col·lectiu, però els àmbits on impacta (cultura, esports, transport...) són poc ambiciosos per aconseguir construir una Europa realment inclusiva.

En la meva opinió, no existeix un element més important per la plena inclusió de les persones amb discapacitat que el seu accés al mercat laboral. Tenir una feina remunerada és clau per gaudir d'autonomia, reconeixement i independència econòmica; i és precisament sobre el dret al treball que la targeta europea de discapacitat no té cap competència. El fet que no existeixi un reconeixement de la diversitat funcional en l'àmbit europeu des del punt de vista laboral és discriminatori pel col·lectiu. Implica que una persona amb una discapacitat reconeguda al seu país no pugui beneficiar-se dels avantatges que donen altres estats per l'accés de persones amb capacitats diferents al mercat laboral, el que en definitiva el situa en una posició desfavorable per treballar lliurement a qualsevol estat membre de la Unió.

Europa està demostrant la seva voluntat d'avançar any rere any en els drets de les persones amb discapacitat, però el mercat laboral és un dels elements més importants per aconseguir-ho i queden encara molts buits per omplir. Crec que garantir el dret al treball dels ciutadans europeus amb diversitat funcional és fonamental per consolidar una Europa pionera en la reducció de les desigualtats. Hem de ser més ambiciosos!

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article