Avancem el nostre compromís amb la igualtat de gènere


El 2020 ens ha permès poder seguir avançant com a entitat en matèria d'igualtat amb la culminació del Pla d'Igualtat que ens guiarà durant els propers quatre anys, fent públic el nostre compromís amb la igualtat efectiva entre dones i homes i la constitució de la Comissió d'Igualtat.

La missió del Pla d'Igualtat de la Fundació Idea consisteix a incorporar explícitament la igualtat de gènere de manera transversal a tota l'organització, introduint-la en els processos de gestió de persones; apostar per la sensibilització de tot l'equip de professionals i revertir-lo en les persones usuàries que atenem des de cada un dels recursos i àrees.

L'exercici de recerca i anàlisi de dades en el qual ens hem submergit durant tants mesos ens ha ajudat a entendre la connexió directa amb les necessitats, comportaments i actituds de la nostra societat, ja que en el rerefons de la interpretació de les xifres palpem models de comportament associats a la feminitat i la masculinitat. Les dades quantitatives ens obliguen a partir del fet biològic (sexe) per a ensopegar amb el fet social i cultural (gènere) i en aquest viatge reconèixer-nos com a constructes socials i culturals.

La missió com a entitat del Tercer Sector, segons el nostre parer, ha de ser contribuir a combatre la ceguesa al gènere, identificant les causes i les conseqüències que la fomenten, les ideologies que les legitimen, així com entendre la intersecció amb altres eixos de desigualtat que generen formes específiques de discriminació (racisme, sexisme, homofòbia, entre d'altres) i amb les que malauradament amb freqüència interactuem en els plans personals i laborals.

Des del camp de l'educació, des de la pràctica professional, la identificació dels eixos de desigualtat ha de nodrir la nostra intervenció socioeducativa amb nens i nenes, nois i noies, pares i mares... per seguir generant esperit crític, trencar les regles del joc, superar el “normalisme” i cooperar per a transformar l'estructura desigual de les relacions de gènere des de la base: la infància i l'adolescència.

És clau comprendre que la socialització diferencial de gènere, que implica la interiorització apresa de les categories de gènere, és limitant tant per als homes com per a les dones. La igualtat tracta d'això, de donar-nos l'oportunitat de repensar-nos i convidar a repensar-se independentment del sexe i del que se li atribueix. Afortunadament, tot és dinàmic, per descomptat també els models de feminitat i masculinitat, els canvis que es produeixin en un obliguen a produir canvis en els altres. Com diria Dolores Juliano, una gran antropòloga i mestra, “quizá la batalla del guerrero sea la que le permitirá ganar su derecho a dejar de serlo”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article