La salut mental perinatal


Probablement el concepte de maternitat sigui diferent segons a quina mare preguntem, i fins i tot moltes dirien que la gestació i el postpart han estat els millors moments de les seves vides. Però també hi ha una quantitat significativa de dones en les quals l'embaràs no ha estat precisament un moment fàcil i han patit.

A causa del concepte, potser idealitzat, que la maternitat és una etapa feliç i plena d'alegria, moltes d'aquestes dones han patit en silenci, amb por de poder ser titllades com a "males mares".

Temps enrere, es deia que l'embaràs era una etapa d'escassa vulnerabilitat per la dona perquè les hormones protegien de patir trastorns mentals, res molt lluny de la realitat. Avui en dia, és conegut entre els professionals de la salut que l'embaràs i el postpart són els moments vitals de major risc per una dona de desenvolupar qualsevol mena de trastorn mental.

Una de cada cinc dones experimenta un trastorn mental durant l'embaràs o el primer any postpart, que pot anar des d'un trastorn d'ansietat fins a una depressió greu, i una de cada 1000 embarassades pot patir una psicosi postpart, fortament associada al suïcidi matern.

Des del Programa de Salut Mental Perinatal de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron s'atenen cada any a 450 dones aproximadament, durant l'embaràs i el postpart, que pateixen una malaltia mental o qualsevol patiment psicològic.

L'objectiu principal del programa és l'atenció especialitzada de la salut mental de la dona en el període perinatal, que comprèn des de l'inici de la gestació fins a l'any següent al postpart, ja sigui degut a un trastorn mental preexistent a l'embaràs o per l'aparició d'un nou trastorn en el transcurs de la maternitat, com pot ser una depressió postpart. S'ofereix atenció psicològica i o psiquiàtrica segons cada cas, donant sempre molta rellevància al vincle entre la mare i el nadó.

Quan una dona acudeix per primera vegada a la nostra consulta, arriba plena de dubtes: moltes han deixat de prendre la medicació que prenien abans de la gestació (antidepressius, ansiolítics o altres psicofàrmacs) per por a les conseqüències pel futur nadó, agreujant la seva salut mental i de vegades provocant que malalties mentals prèviament estables durant molts anys, empitjoressin ràpidament, amb el risc que això pot comportar per la salut de la dona i del seu fill o filla.

Avui dia sabem quines medicacions són segures durant la gestació i quins tractaments podem oferir a les dones gestants o durant l'etapa de lactància materna. També és important poder oferir a aquestes dones una teràpia psicològica centrada en la maternitat.

La malaltia mental en si no incapacita el fet de poder ser mare, igual que qualsevol altra malaltia orgànica com podria ser la diabetis o l'epilèpsia, tampoc ho fan. La importància radica en poder oferir a aquestes dones un seguiment estret i especialitzat en salut mental perinatal, per poder realitzar un tractament adequat que sigui segur per la mare i pel fetus, i comporti un mínim risc de desestabilització psíquica.

Però no podem parlar de salut mental perinatal només des d'una perspectiva psicològica o farmacològica, sent de vital importància el treball multidisciplinari entre l'equip de psiquiatria i psicologia i els altres professionals implicats en la maternitat com són obstetres, pediatres i treball social.

A més a més, durant aquest any passat que hem viscut la pandèmia de la Covid-19, es va observar clarament un empitjorament de la salut mental de les dones embarassades, amb un augment d'ansietat i clínica depressiva, a causa de múltiples factors com van poder ser la por que la infecció es pogués transmetre de mare a nadó, i les conseqüències que poguessin esdevenir a llarg termini.

En un estudi que vam dur a terme l'any passat conjuntament el servei de Psiquiatria i d'Obstetrícia, vam observar que durant el confinament, un 38% de les embarassades tenien símptomes de depressió i un 59% tenien símptomes d'ansietat, un percentatge molt més elevat que el que s'havia demostrat en la població general.

Malgrat que s'ha avançat molt, encara queda un llarg camí per recórrer; és per això que cada any se celebra el dia de la salut mental materna, el primer dimecres del mes de Maig (que aquest any serà el dia 5 de Maig), per visibilitzar cada cop més la importància de la salut mental durant l'embaràs i el postpart.

 

Aquest article ha estat escrit per l’equip del Programa de Salut Mental Perinatal de Vall d’Hebron: Miguel Sandonis, psiquiatra; María Emilia Dip, psicòloga clínica; Maia Brik, obstetra del Servei d'Obstetrícia; i Gemma Parramon Puig, psiquiatra.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article