L’accessibilitat web, una urgència social que no es pot postergar


Avui celebrem el Dia Mundial de l'Accessibilitat web, una jornada que reivindica que tots els usuaris mereixen una experiència digital de qualitat a la xarxa. En edicions anteriors ha estat important destacar les barreres que encara queden per eliminar i recordar que l'accessibilitat web ens afecta a tots, perquè tots en un moment donat vam presentar o presentarem alguna discapacitat funcional relacionada ineludiblement amb el desenvolupament de la pròpia vida.

Aquest any la reivindicació del Dia Mundial de l'Accessibilitat Web és una urgència social. La pandèmia ens ha forçat com a societat a aprendre a viure en línia. Moltes activitats diàries, com anar a comprar, accedir a serveis bàsics, treballar o estudiar, ara es realitzen a través d'internet i un dels col·lectius més vulnerables es veu obligat a fer-ho en desigualtat de condicions.

El 2020, WebAIM —Web Accessibility in Mind, organització dependent del Centre per a persones amb discapacitat de la Universitat d'Utah— va analitzar l'accessibilitat d'un milió de pàgines d'inici en tot el món i en el 98,1% de les quals va trobar al menys una errada pel que fa a les pautes d'accessibilitat per al contingut web 2.0 (anomenades WCAG, per les sigles en anglès Web Content Accessibility Guidelines 2.0).

A cada pàgina d'inici analitzada es va trobar, de mitjana, 60,9 errors de WCAG, sobretot a causa de contenir text de baix contrast, de l'absència de text alternatiu per a les imatges, o de la manca d'etiquetes d'entrada de formularis.

Unes dades que deixen palesa la necessitat de millora. Es tracta, al cap i a la fi, de traslladar a l'univers digital la conscienciació i el compromís amb la inclusió; es tracta de garantir que algú amb discapacitat pugui accedir als serveis, el contingut i altres productes digitals amb el mateix resultat satisfactori que una altra persona sense discapacitat. En definitiva, que no hi hagi una bretxa digital per al col·lectiu.

Per a Grupo SIFU l'accessibilitat a la xarxa és una prioritat, perquè forma part del nostre compromís amb la integració i inclusió de les persones amb discapacitat o en risc d'exclusió en tots els entorns. Des de la nostra unitat d'Accessibilitat Universal i RSC impulsem diferents projectes i serveis que ajuden a les administracions públiques, empreses i organismes de tot tipus a millorar els seus entorns digitals i a complir amb la normativa espanyola en matèria d'accessibilitat web. Treballem per facilitar que les webs i aplicacions mòbils d'institucions o empreses realment tinguin la capacitat d'arribar a tots els públics.

Des del 2018 hi ha una normativa que transposa a l'ordenament jurídic espanyol la Directiva de Parlament Europeu sobre l'accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic. Es tracta del Reial Decret 112/2018 que inclou l'obligatorietat de la designació de les Unitats Responsables d'Accessibilitat (URA), responsables de garantir el compliment dels requisits d'accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils. Aquestes URA són les responsables, a més, entre altres aspectes, d'atendre i donar resposta a les reclamacions o sol·licituds al respecte, així com de revisar i realitzar informes periòdics, i coordinar i fomentar les activitats de promoció, conscienciació i formació.

Grupo SIFU posa tots els mitjans per aconseguir l'accessibilitat web, perquè les solucions tecnològiques desenvolupades suprimeixin les barreres que generen desigualtat i és fonamental aplicar-les per aconseguir que el col·lectiu de persones amb discapacitat tingui un accés igualitari. Per això, el nostre servei de Consultoria d'Accessibilitat Web treballa en la transformació digital accessible per a empreses i Administració Pública, la cobertura de les funcions URA, l'auditoria i avaluació de l'accessibilitat web i de dispositius mòbils, i l'oficina tècnica per a entitats públiques, així com la formació tecnològica necessària, perquè tot tipus d'entitats i organitzacions tinguin la capacitat d'oferir entorns accessibles per a tots els usuaris.

A més, Fundació Grup SIFU promou la formació inclusiva, des de la seva creació el 2006, impulsant diferents accions formatives com beques, webinars, i classes de formació continuada adreçades a la millora de l'ocupabilitat del col·lectiu. Durant la pandèmia, davant la impossibilitat de continuar presencialment amb aquestes activitats, Fundació Grupo SIFU va posar en marxa la Plataforma de Formació Accessible en línia, oferint programes formatius per afavorir la integració laboral de les persones amb discapacitat, formació en línia a diferents àmbits, que adapta els continguts a lectura fàcil, vídeos en llengua de signes, subtitulació i àudio, dissenyades per arribar a totes les persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial i contribuir a la seva integració en el mercat laboral.

En conclusió, la pandèmia ha posat de manifest la importància de la inclusió digital i la desigualtat amb què les persones amb discapacitat han d'enfrontar-se a aquesta nova crisi. Empreses i administracions públiques no poden postergar més aquesta assignatura pendent i han d'emprendre les millores d'accessibilitat dels seus entorns digitals de manera urgent, perquè els canvis en les nostres rutines diàries s'han orientat cap a l'entorn digital i aquesta tendència no va a revertir-se, ha arribat per quedar-se.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article