Els (Re)coneixements Veïnals: visibilitzant la innovació dels barris


Fa dos anys els (Re)coneixements Veïnals que bianualment convoca la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) va reconèixer el Mapa de l’Amiant com una gran lluita reeixida impulsada per l’Associació de Veïns de Badia del Vallès en xarxa i complicitat amb l’ajuntament del municipi i altres entitats. I justament aquest divendres l’entitat veïnal ens enviava una gran notícia: l’Agència de Residus de la Catalunya —i per tant el Govern— s’ha compromès a aportar tots els recursos per a desamiantar la ciutat. Darrere aquest mapa hi ha molts anys de picar pedra per part de veïnes i veïnes que hi han dedicat hores lluitant per aquest dret tan evident i tan vulnerat a la seva ciutat: la salut. La notícia ens ha emocionat a totes i tots.

Aquest premi va ser compartit amb una altra gran lluita: la recuperació de la Casa de la Premsa com a centre de consum crític de comunicació i equipament pel veïnat del barri i de la ciutat, explotant la muntanya de Montjuïc com a destí museístic pels i les barcelonines. En aquest cas, el projecte està promogut no només per l’entitat veïnal del Poble Sec i la Coordinadora d’entitats, sinó que ha estat un treball en xarxa amb altres entitats, també professionals com el Sindicat de Periodistes de Catalunya, el Grup Barnils, entre d’altres. Segons ens han informat, s’està enllestint el projecte de remodelació d’aquest edifici que va ser projectat per l’arquitecte Pere Domènech i Roura —fill del famós arquitecte modernista Lluís Domènech i Muntaner— per albergar els i les corresponsals que venien a cobrir l’Exposició Universal de 1929. Més aviat que tard —esperen les entitats— la Casa de la Premsa deixarà de ser un casalot en mal estat per a lluir la seva epidermis modernista no només pel barri, sinó per la ciutat i com una referència pel país d’activitats pel consum crític de la comunicació.

En la mateixa edició del 2019 es reconeixia la gran tartera de recursos i moments dolços compartits per les dones que han anat passant durant els 20 anys de la Vocalia de Dones de l’Associació de Veïns de Rocafonda-L'Esperança - Ciutat Jardí-Valldeix de Mataró, filant, a partir de projectes impulsats per activistes veïnals i professionals, complicitats culturals, gastronòmiques, de cures i donant recursos perquè les noves veïnes d’orígens forans se sentin “a casa seva”.

Aquests tres exemples formen part de la punta de l’iceberg d’una tartera de bones experiències que les entitats veïnals, moltes vegades enxarxades amb altres entitats del barri, despleguen als barris del país, com horts comunitaris, xarxes d’ajuda mútua davant d’emergències socials —com va ser la pandèmia; lluites per a salvar equipaments d’alt valor patrimonial de l’especulació immobiliària; biblioteques comunitàries on les administracions es neguen a obrir-ne de noves, i on atenent moltes vegades, infants amb necessitats educatives, o projectes molt diversos que sembren comunitat, llaços de solidaritat i llimen futurs conflictes, perquè és evident que on hi ha intercanvis de somriures i de gastronomia, hi sol haver menys problemes convivencials.

En resum, cada dos anys des de la CONFAVC aterren els (Re)coneixements Veïnals de la CONFAVC: sabem que són una anècdota i que l’objectiu no són els premis que donem, sinó la visibilització de bones experiències veïnals i comunitàries que moltes vegades queden silenciades i poc reconegudes socialment, però que aporten quilos de benestar pels barris i el seu veïnat: l’empoderen amb coneixements, amb relacions humanes, amb recursos diversos —tangibles i intangibles— i potenciant la consciència que cuidant un barri, es cuiden les persones i les històries individuals.

Per tant, quedeu convidades i convidats a aquesta Jornada dels (Re)coneixements Veïnals que enguany farem el 16 de novembre al Casal del Pou de la Figuera, i que clausurarem amb un petit homenatge a la nostra gent traspassada per la Covid-19. Per aquestes i aquests imprescindibles —sobre els quals escriví Bertolt Brecht— que han regalat hores amb projectes i lluites veïnals, i que ni elles ni ells sabien el benestar tangible —serveis de salut, educatius, de gènere— o intangible —llaços de solidaritat i convivència— ens van deixar. A elles i ells, també aquests (Re)coneixements!

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article