La nostàlgia, ens pot ajudar?


Hi ha diverses definicions i opinions sobre la nostàlgia. Una de les més senzilles és trobar a faltar alguna vivència o alguna cosa que no es té i es va tenir o es va viure. En la nostàlgia hi trobem enyorança, es recorda amb una mica de tristesa i amb el desig de tornar a tenir la vivència, la persona o la situació que no tenim.

No podem negar que sentim nostàlgia dels temps d'abans de la Covid-19, quan no havíem de prendre precaucions, no portàvem mascareta i encara eren vives les persones que ens han deixat aquests últims dos anys i podíem portar una vida social i lúdica. Podíem viatjar sense riscos i ser atesos pel nostre metge de família.

La nostàlgia és un sentiment de doble direcció. Pot comportar alegria, estat d'ànim positiu, satisfacció perquè ens recordem de les coses bones que ens han passat, de les vivències que ens han fet sentir feliços, i en aquest cas sentim el desig de tornar a una època, a viure uns moments o uns llocs amb els quals tenim un fort vincle emocional.

La nostàlgia també ens porta a la tristesa quan hi ha hagut una pèrdua o una impossibilitat que allò que anhelem no ho podrem tenir de nou. Els llargs mesos de pandèmia, diuen que han impactat cada vegada més en la salut mental de la població, causant desànim, fatiga i enuig.

Podem sentir nostàlgia a qualsevol etapa de la vida i ens serveix o ens pot servir de consol en els moments de pèrdua, ansietat, aïllament o incertesa. Els desencadenants poden ser estímuls externs, socials o no socials o bé una reflexió interna que ens porta a comparar les vivències del passat i les actuals. De vegades la nostàlgia s'utilitza per fugir del present que no ens agrada, com és el cas del confinament que hem passat, així com les restriccions, malaltia, pèrdues i altres conseqüències de la pandèmia.

Cal diferenciar la nostàlgia de la melangia, sembla el mateix però no ho és. La melangia comporta una gran tristesa i la nostàlgia té la doble dimensió que hem dit i pot posar èmfasi en els estats d'ànim positius. La nostàlgia pot ser més passatgera, però la melangia pot ser llarga, inclús, incapacitant.

C.Sedikides i altres investigadors de la universitat de Southampton, ens mostren tres aspectes positius de la nostàlgia:

  1. La nostàlgia solidifica i augmenta la identitat, promou l'autoestima i ajuda a conèixer el jo real.
  2. La nostàlgia regenera i ens aporta la sensació de ser significatius i importants.
  3. La nostàlgia enforteix les connexions socials, ens pot fer sentir que érem i som estimats i som capaços d'estimar els altres. També pot fomentar el pensament creatiu i productiu.

Altres, com D.Garrocho diuen que quan estem nostàlgics augmentem el mèrit que donem als records positius i, per tant, augmentem el valor de la nostra vida. En aquest cas la nostàlgia ens pot fer sentir un impuls vital que ens pot reforçar emocionalment. Aquest mateix autor diu que a les xarxes socials la nostàlgia hi és present, encara que de forma indirecta, quan ens fem selfies, o ens gravem perquè d'alguna manera voler immortalitzar-nos.

Hi ha investigacions que demostren que a través de la nostàlgia es poden contrarestar alguns efectes nocius de la soledat en augmentar la nostra percepció de suport social. Altres estudis ens diuen que reforça els vincles entre el nostre passat i el nostre present, portant més significat a les nostres vides. Ens prepara per a altres experiències i ens fa sentir més forts, més segurs i més creatius. Crea noves connexions emocionals o bé ens les enforteix.

És utilitzada com a tractament mèdic (teràpia de reminiscència) per millorar el benestar psicològic recordant històries de vida, escrites o orals, música, fotografies, pel·lícules, etc. en situacions de pèrdues de memòria com en els casos d'Alzheimer i altres tipus de demències.

Per tant, benvinguda sigui la nostàlgia que ens pot ajudar i aportar beneficis, només cal vigilar no encadenar-nos al passat perquè no podem desconnectar del dia a dia i de l'ara i aquí.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article