El joc com a eina social i de protecció en la salut mental dels gossos


A una majoria dels éssers humans ens desperta una reacció i sentiment de tendresa, d'empatia i de cura quan veiem un cadell de gos jugant. Aquesta reacció no és per casualitat, entre altres factors, té a veure què és un element més dels que compartim amb els gossos, i no és altre que el joc.

Jugar, tant a humans com a gossos, ens ajuda a interpretar el món que ens envolta, a descobrir-nos a nosaltres mateixos i als altres a través del joc i a saber interpretar la realitat cada cop d'una manera més ajustada i equilibrada.

El joc en els gossos és realment important, arriba a ser tan important, que si un gos no juga a l'etapa del desenvolupament que li toca i elabora aquesta etapa de la millor manera possible, pot esdevenir en algunes dificultats de comportament, de convivència, de personalitat i relacionals. Us sona?

El joc és salut mental i social, si no hi ha espais i moments per jugar de forma lliure no podran adquirir i anar desenvolupant aquells recursos de comunicació i socials que són necessàries per a ells per poder establir relacions saludables amb els seus iguals i també amb les persones. Jugar possibilita conèixer altres gossos, provar el seu límit en l'àmbit físic, però també viure i experimentar emocions tan rellevants com la por, l'alegria, la frustració... sentir la incertesa sobre què passarà quan s'apropa a un altre gos d'una manera i no d'una altra, etc. El joc no és un passatemps de rialles i carreres pel parc, el joc és un dels elements, un dels pilars fonamentals en la construcció del cervell i de la personalitat del gos, i com a tal té una importància molt important en la salut mental del nostre company.

Jugar prepara als gossos per al futur, per a viure una vida amb maduresa, amb seny, amb saber estar i el millor de tot, saber ser i saber fer. La nostra part com a part del grup i de la família, és acompanyar-los a sentir-se vius, ben vius amb encerts i sens dubte també amb errors, però sempre ben vius, ja que viure el joc sense imposicions, ni objectes voladors (pilotes, discs voladors...) que després ens hagin de portar, proporciona al gos la gran oportunitat de sentir-se viu i gos alhora.

Veure els gossos jugar, és una de les connexions més properes amb la natura que tenim, valorem-la. Els gossos ens ensenyen i ens aporten tantes i tantes coses... el joc i jugar són dues d'elles. I sota la llum dels fanals del parc, hi havia quatre gossos jugant...

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article