Benestar comunitari


Tots volem estar bé. Un objectiu que, avui dia, amb l'agreujant de la pandèmia, es fa difícil. Aquest virus que ens amenaça amb diferents variacions s'ha proposat fer-nos la vida impossible. Ens ha canviat moltes dinàmiques personals, familiars, socials, de treball i de lleure i per això hem de tenir més cura del nostre benestar i el dels altres.

Si ens mirem el benestar des d'un punt de vista subjectiu, acostumem a valorar com n'estem de satisfets amb la vida que portem, tant si és de forma global, com valorant diferents àmbits: salut, relacions socials, família, lleure, feina i altres. El concepte de qualitat de vida també va vinculat al benestar i es contemplen àmbits com el de la salut, l'habitatge, els ingressos econòmics, etc.

Els benestars personal i social, generalment, són complementaris, entenent que viure en llibertat o viure en societats democràtiques, cultes, gaudir de bones relacions amb els altres ens aporta benestar social. Un altre aspecte bàsic del benestar és tenir, més o menys, la supervivència assegurada, entesa com la cobertura les necessitats bàsiques per viure.

Totes les persones volem ser feliços, encara que no en tinguem plena consciència, però cal tenir ben cobertes: alimentació, habitatge, descans, una feina que ens realitzi, sentir-nos estimats i integrats en un grup. A això tan bàsic no és tan fàcil d'arribar-hi. L'equilibri en l'assoliment d'aquests aspectes, és importat, ja que, si ens en falla un, difícilment ho poden compensar els altres.

El benestar comunitari és una percepció positiva del context social. Per assolir aquest benestar, cal tenir un sentiment de seguretat física, de bones condicions ecològiques, d'aire, aigua, una llar on ens trobem bé i adquirir algun compromís amb l'entorn social on vivim. Aquesta implicació ens proporciona o augmenta el benestar personal i social. Aquesta aportació a la comunitat o treballar pel bé comú, pels altres, ens ajuda a superar l'estrès i els pensaments i les emocions negatives. Alguns diuen que allarga la vida.

La nostra aportació a la comunitat, al benestar comunitari pot ser dedicant una petita part del temps lliure a la pràctica del voluntariat a l'entitat o organització que ens agradi més i amb la tasca que ens sentim més preparats i identificats. L'acció de donar és més satisfactòria que la de rebre. En aquestes dates, animo a comprometre'ns una mica més, a treballar per la comunitat, ja que ens aportarà la satisfacció de retornar part del que hem rebut dels altres, del grup comunitari i repercutirà positivament en el nostre benestar personal i social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article