El nostre leitmotiv: garantir els drets dels infants i adolescents detinguts


Els drets dels infants han de ser garantits en tots els àmbits del desenvolupament d'aquests. D'això, com a professionals del sector, ningú en té cap dubte. Però realment ho fem efectiu, tot i ser agents laborals implicats en ells? 

Quan aquests infants i joves són privats de llibertat per la presumpta comissió d'un il·lícit penal, la seva condició de menor d'edat ha de ser la referència en la garantia dels seus drets durant tot el procediment. Si no podem garantir que el procés de detenció i custòdia dels menors d'edat garanteix plenament l'exercici dels drets que els emparen, també les garanties processals es podrien veure compromeses, i la nostra tasca seria invalidada.

Les figures encarregades de desenvolupar el rol de garant de la preservació de drets, són els i les educadores socials de l'equip educatiu de la Fiscalia de Menors de Barcelona. Aquest és un context de treball de l'educació social únic i pioner a Espanya i Europa, que incorpora l'enfocament de drets com a eix central de les seves intervencions, en un treball col·laboratiu amb diferents professionals que intervenen, generant sinergies que afavoreixen el desenvolupament del procés, combinant el treball educatiu, psicològic, mediació, informació a les famílies i coordinacions amb professionals de territori.

Com a servei pioner i únic a Espanya i Europa, el Servei d'Educatiu de la Fiscalia de Menors de Barcelona (SEF) va ser convidat a una taula de treball d'un projecte Europeu, que té com a objectiu les “Garanties processals de les persones detingudes sota custòdia policial”, en el qual vam participar gràcies a una entrevista realitzada l'any anterior. En el marc d'aquest projecte, RIS va organitzar una taula de treball, el dijous 3 de març a Madrid, per a debatre els principals reptes en la protecció de les garanties processals en l'àmbit nacional i analitzar les bones pràctiques relatives als drets processals de les persones detingudes a Espanya.

El nostre servei va ser presentat com a exemple d'una de les bones pràctiques que es duen a terme actualment a escala estatal, i en aquesta sessió de treball, en la qual vam participar, es va comptar amb interlocutors de Ministeris de Justícia i Interior, Fiscalia, Judicatura, Advocacia, Forces i Cossos de seguretat de l'Estat, i diferents organitzacions de la societat civil i de l'acadèmia. Per què podem dir que el nostre servei i la nostra presència en jornades com aquesta suposa una millora en les garanties processals durant la detenció i custòdia dels nostres usuaris i usuàries?

El treball proactiu, garantint els drets que els hi emparen, en tot moment del procés, ser professionals resolutius i resolutives, oferint l'acompanyament educatiu que facilita el difícil moment que estan vivint els joves, infants, adolescents així com les seves famílies. La missió o finalitat del servei és garantir i fer efectius els drets dels infants, adolescents i joves que romanen a la Fiscalia de Menors de Barcelona, en estatuts de detingut, custodiat o de protecció. En aquest sentit, mentre duri la detenció i/o estada a la Fiscalia, des de la Fundació Idea ens assegurem que reben les atencions, protecció i assistència social, psicològica, mèdica i física que requereixen.

La nostra tasca requereix una gestió i eficàcia organitzativa en la coordinació i l'establiment de ponts de comunicació entre els diferents professionals implicats en tot el procés, des de la col·laboració i complementarietat professional. Aquest món jurídic sempre s'ha caracteritzat per la seva mirada no transgressora, gens canviant, i enfront d'un món canviant com en el que vivint s'hauria de poder posar aquest enfocament, més nou, innovador i de canvi constant.

Ens hauríem de poder plantejar si com a agents laborals implicats a aquesta gestió, ens adeqüem, i podem participar amb una mirada més actual i propera als usuaris i usuàries amb els que treballem. Per què no elaborem una acta de drets més innovadora, visual i moderna al llenguatge dels nostres usuaris? Per què hem de participar d'un sistema que ens omple la boca dient que som garants dels seus drets, que els hi llegim una acta dels seus drets, però que ni tan sols ho entenen? Quin sentit té tot això? Durant la jornada del passat 3 de març aquests temes van estar damunt la taula com a punts de debat. Costa d'entendre que ens identifiquem com a garants dels drets dels joves i adolescents detinguts i detingudes, però que ni tan sols siguem capaços d'entendre'ls.

Per què no ens apropem més a ells i elles, i ens adeqüem a les seves necessitats, els seus coneixements, el seu llenguatge, i la seva mirada? Creiem que és imprescindible que es comencin a desenvolupar instruments i materials que ajudin a tots els agents del sistema de justícia juvenil a informar adequadament els menors, sospitosos d'haver comès un delicte, del que suposa el seu pas pel procés judicial.

Amb aquest objectiu ens plantegem la proposta anomenada “Parlem clar”, que es concreta en una col·lecció de documents accessibles destinats als menors que es veuen immersos en una detenció, per tal que coneguin els diferents tràmits processals pels quals passaran al llarg del procediment, així com els drets que els assisteixen en cada fase.

El servei s'ha anat adequant sempre per donar resposta als canvis que requeria el SEF i els tipus d'usuaris i usuàries que ens han arribat. I avui dia ho hem de continuar fent; no només amb els i les menors detinguts i detingudes, sinó en tots els seus àmbits. També en el de protecció. Hem de fer un salt qualitatiu en la nostra tasca, amb el benentès que només tenint evidències de la feina ben feta podem incidir i generar l'impacte que busquem. Adequar-nos per ser garants reals. Per a nosaltres és una gran responsabilitat continuar oferint la nostra expertesa en el desenvolupament del servei, fent efectius el dret a la protecció integral dels infants, adolescents i joves.

Per acabar, i tenint en compte la taula de treball, cal remarcar el debat intern sobre la certesa que la presència de les educadores i educadors socials en altres fiscalies ajudarien a garantir els drets dels infants. La seva tasca ofereix una intervenció educativa adient a cada situació dels infants i adolescents i s'adapta a les diferents modificacions i millores, creant els propis protocols d'intervenció, així com propostes de millora contínua per tal de poder continuar amb el nostre leitmotiv: garantir els drets dels infants, joves i famílies en tot moment.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article