Regalem amb seny


Falta poc temps per les festes de Nadal. El comerç ja fa dies que ens diu que comprem, que millor fer-ho amb temps, que si ens faran aquest o aquell descompte, que aprofitem el divendres negre i moltes altres consignes per tal que comprem i, com més aviat, millor.

Hem passat uns anys de molta incertesa a causa de la pandèmia de la Covid-19, el confinament i les pors associades i ara estem en una altra etapa també difícil a causa dels problemes econòmics, una guerra propera, problemes com la sequera a causa del canvi climàtic i molts d'altres.

Tot això ens obliga a adaptar-nos a les noves circumstàncies, augmentant l'estrès familiar i canviant exigències de tota mena. Els que han mostrat més malestar són els joves, degut en part al llarg confinament. L'ansietat, els símptomes depressius acompanyen a uns quants adolescents i és freqüent busquin conductes d'evasió via alguna substància psicoactiva, com les drogues, alcohol i també les pantalles, fent-ne un ús desmesurat.

La tecnologia ha estat clau en temps de pandèmia per poder seguir els estudis, comunicar-se amb professors, amics i companys de classe i seguir, encara que amb moltes limitacions, les programacions del curs.

Vivim en una llarga tradició de fer-nos regals en aquestes dates. Si escoltem els nois i noies preadolescents o ja ben entrats a l'adolescència ens demanen tecnologia, en forma de jocs en tauletes, pantalles, mòbils i maquinetes de tota mena. Si els escoltem ens inclinarem a complaure les seves demandes, però no ens podem quedar aquí.

Els regals tecnològics han d'anar acompanyats d'unes pautes de conducta que a poc a poc anirem treballant amb els nois i noies, tant des dels centres educatius com des de la família, pares, avis i altres familiars que tracten amb ells per tal de donar coherència al que se'ls demana.

És molt important ensenyar-los a ser responsables i a controlar els impulsos des que són ben petits. La tecnologia és l'espai de l’immediat, on tot passa molt ràpidament, deixant poc temps a la reflexió. Hem d'acompanyar els adolescents amb els valors de sempre, prioritzant el control d'impulsos, la tolerància a la frustració, parar i pensar davant de la immediatesa i incorporant una reflexió. Els adults també ho hem de practicar i mostrar l’exemple. També obrir i mantenir espais de diàleg per generar un esperit crític en els més joves. Cal que els adults escoltem activament els adolescents, tant el que manifesten amb paraules com en actituds: malestar, silencis, respostes desagradables, per tal que s'adonin que el món digital no pot donar resposta a tot. Molts ja han experimentat, que tot i sent la generació més connectada, no se senten escoltats ni acompanyats.

La distància generacional entre avis, pares i adolescents dificulta la comunicació i poder arribar a acords, per tant, és important saber com tractar-ho per tal que no esdevingui un element més de conflicte familiar. Com més consensuats estiguin els regals, en aquest cas, millor.

L'accés a internet i l'ús de pantalles són una eina rellevant a l'hora de cercar informació, realitzar els treballs encarregats per l'escola i per, tant, no en poden quedar al marge.

En relació amb l'ús i l'abús cal que considerem que els dispositius electrònics ja s'han convertit en part de la nostra vida quotidiana i la proposta implica saber com els hem d'integrar en la nostra vida. Podem dir que se n'abusa quan s'utilitzen més de sis hores diàries i es presenten dificultats d'autocontrol i dependència. Quan l'ús de les tecnologies o l'absència d'ús generen nivells d'ansietat, manca d'autocontrol i dependència, fent-les servir més de sis hores ja podem parlar d'addicció. Un element que pot portar a l'addicció a les pantalles és perdre la noció del temps quan s'estan utilitzant. El pas de l'abús a l'addicció és molt fàcil de fer i, per tant, cal considerar l'abús com un factor de risc molt potent.

Com a resum: podem regalar tecnologia respectant el dret a connectar-nos i desconnectar-nos, sempre fomentant l'autoregulació i esperit crític.

La comunicació amb els fills i l'exemple i la implementació de límits són necessaris per tenir una convivència familiar saludable. Regalem tecnologia amb seny.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article