Hem de garantir la igualtat d’oportunitats per fer brillar il·lusions als barris


Fa un parell de setmanes, a les portes de Nadal, a la Fundació Salut Alta vam proposar-nos conèixer quins eren els desitjos d’infants, adolescents, dones i famílies. Una tarda vam seure amb alguns i algunes adolescents per comentar la proposta. En acabar l’explicació vam llençar la pregunta a l’aire: “Quina il·lusió teniu?”. I es va fer el silenci...

Va costar trencar el gel, deixar enrere frases motivadores i allunyar-nos dels tòpics i els riures, però va ser aterrar al dia a dia de cadascun d’ells i elles, reflexionar sobre les seves projeccions de futur, les oportunitats d’oci i temps lliure, les necessitats educatives... i tot va començar a fluir.

La Sama voldria tenir un ordinador per estudiar; en Youssef, en canvi, té ganes de poder anar al cinema. L’Ángel està il·lusionat amb anar de colònies o de viatge amb el grup d’adolescents i la Fátima desitja que ens tractem amb respecte els uns als altres.

El procés ens va fer adonar que si dediquem un temps, si cuidem els espais compartits perquè siguin segurs, si oferim un ventall d’idees i oportunitats, a poc a poc van apareixent il·lusions! També vam ser conscients que a la Salut Alta acompanyem infants, adolescents, dones i famílies que tenen il·lusions ben reals, però que malauradament cada vegada costen més d’assolir.

En situacions quotidianes com aquesta, és on la nostra tasca d’acompanyament socioeducatiu es fa ben necessària i és només així com podem fer brillar les il·lusions de les persones que viuen al barri. Necessitem continuar oferint oportunitats educatives, espais socials i de lleure, dinamitzar accions al barri per teixir comunitat i reivindicar espais públics protectors per donar resposta, sentit i valor a les il·lusions d’adolescents com la Sama, en Youssef, l’Ángel i la Fátima.

Uns dies més tard, va arribar el moment de llençar la pregunta a l’equip i ens agradaria compartir la nostra resposta amb totes vosaltres, “quina il·lusió tenim?”: Que millorin les condicions dels nostres barris perquè tots i totes puguem gaudir d’una vida digna.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article