I ara què? És suficient la formació rebuda quan acabes la carrera?


Som l’Helena i la Jana i formem part de l’equip de l’àrea social de la Fundació L’Esguard. Part de la nostra feina és oferir suport en la presa de decisions i en l’exercici de la capacitat jurídica a persones amb discapacitat intel·lectual. El nostre àmbit d’actuació és el Vallès Oriental.

Treballem al tercer sector amb la sort de comptar amb professionals amb una llarga trajectòria laboral. Sovint l’experiència és el que et fa ser un professional complet i amb les eines necessàries per abordar les diferents situacions d’urgència que ens trobem en l’atenció a les persones.

És important tenir clar que la formació rebuda durant els anys d’estudi t’aporta molts coneixements que després a la pràctica, cal saber endreçar i adequar bé a cada situació. És en aquest punt on és difícil tenir present que la teoria apresa sovint no s’ajusta a la realitat que tens al davant.

Com a professionals de l’àmbit social, sentim la necessitat de continuar formant-nos i explorant noves eines en l’atenció a les persones, ja que tenim una corresponsabilitat molt rellevant envers les persones que estem atenent.

Un altre factor crucial, són els recursos de la xarxa. Són mínims, molt canviants i sovint no s’adapten a les necessitats i demandes a les quals ens trobem. Tampoc s’adeqüen a les exigències a les quals ens sotmeten des de les institucions o d’altres entitats amb qui treballem de la comunitat i en conseqüència és quan es donen males praxis o no es fa un treball de qualitat.

Tenint en compte també que no es dona el valor que es mereix a les professions amb poca concordança amb el dia a dia amb el món real. En l’àmbit social en general, les formacions que es donen en aquest àmbit són escasses i poc realistes. Com agents socials que som, reclamem que es pugui donar el valor que es mereixen les professions de l’àmbit social i això implica valorar les formacions i sobretot els professionals en tots els sentits.

I ara què? Té a veure amb la sensació d’incertesa en finalitzar els estudis i trobar-te al capdavant d’una persona atesa amb la responsabilitat que comporta. Sort en tenim del saber i el fet de compartir entre professionals i companys de l’àmbit, perquè és entre nosaltres on podem trobar les millors sinergies, eines i recursos útils.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article