La Magic Line SJD i l’esperit de les oques


No cal ser un naturalista per embadalir-se contemplant el vol d’un gran estol d’oques en migració. La serenor que transmet la imatge amaga l’esforç titànic que han de fer els ocells migradors per recórrer milers de quilòmetres. Per això els cal aplicar estratègies d’eficiència i ho fan volant en grup i adoptant una formació en V, que els comporta avantatges aerodinàmics. Els científics han valorat que viatjant d’aquesta manera les oques poden recórrer un 78% més de distància que fent-ho soles, representant a la perfecció aquella dita que diu que “sols anem més ràpid, però junts arribem més lluny”.

Els ciclistes ho saben i copien la seva estratègia en les curses de carretera. La forma de punta de llança de la formació en V ofereix menor resistència a l’aire per a tot el grup, reduint l’esforç que ha de fer. El ciclista capdavanter és el que trenca la resistència de l’aire i és qui més esforç ha de fer. Per això, en els escamots ciclistes i en els estols d’ocells es van intercanviant les posicions entre els membres que estan en millor forma, assumint solidàriament torns al capdavant. Però la solidaritat dels ciclistes té un límit: s’acaba quan un dels líders detecta debilitat en el grup i l’aprofita per escapar-se, o quan arriba el moment de l’esprint final.

La solidaritat entre les oques va dues passes més enllà. L’aleteig de cada ocell genera corrents que afavoreixen el vol de l’ocell que té al darrere. D’aquesta manera, tots ajuden al grup, especialment als membres que es troben a les posicions de cua. Però encara hi ha més! Durant el vol, les oques no paren de cuclejar, animant-se entre elles. I, el més sorprenent de tot: quan un ocell més debilitat es queda enrere, un parell de membres de l’estol se li uneixen i l’acompanyen fins que pugui reenganxar-se al grup. La solidaritat de les oques no s’acaba fins que no arriben plegades al seu destí.

Arribar més lluny amb un objectiu comú, fer-ho de manera col·laborativa i que ningú quedi enrere és l’esperit de les oques i, també, la filosofia amb la qual es va crear la Magic Line de Sant Joan de Déu, que enguany celebra deu edicions. En aquests anys, ha demostrat ser un esdeveniment únic que, com pocs, compleix el tòpic “de tothom i per a tothom”.

Han participat directament més de 100.000 persones organitzades en prop de 10.000 equips. Cada equip ha fet accions per captar donatius, donant com a resultat més de 2 milions d’euros que han finançat més de 300 projectes socials i sanitaris a favor de les persones més vulnerables: infants que pateixen malaltia crònica, persones sense llar, persones amb trastorn mental, amb discapacitat intel·lectual o en situació de dependència, persones migrades i refugiades, així com projectes de recerca biomèdica, educatius i de cooperació internacional.

Fer un equip, plantejar-se un repte de captació, organitzar tota mena d’accions per sensibilitzar i captar donatius, i celebrar els resultats participant en una caminada festiva, és una experiència enriquidora per a qui la practica. Ajuda a enfortir lligams, empoderar el grup, incentivar la creativitat, fer xarxa, practicar la solidaritat i divertir-se. Per això, la Magic Line SJD també és única per la diversitat dels equips que hi participen: des d’una escola bressol a una universitat, des d’un petit comerç a una multinacional, des d’una família a una organització social de referència, des d’un club esportiu a una ONG.

A l’altra banda trobem els milers de voluntaris i empreses col·laboradores que fan possible la producció de l’esdeveniment. En cada edició, més de 400 persones s’impliquen en l’organització de les caminades atenent els equips, oferint avituallaments, senyalitzant i animant els recorreguts. Entre les persones voluntàries trobem treballadors d’empreses, estudiants, persones usuàries de programes socials, persones ateses en centres sanitaris, etc. Totes elles treballen colze a colze, com a iguals. I també estan les empreses que aporten recursos, serveis i productes per finançar l’esdeveniment i perquè els donatius captats es puguin destinar íntegrament als projectes socials.

El pròxim 26 de març, després de dos anys amb fortes restriccions per motius sanitaris, la Magic Line SJD recuperarà totalment el seu format original. Esperem viure una gran festa a Barcelona, Lleida, València, Múrcia, Palma i Madrid, on milers de persones caminaran plegades unides pel seu compromís solidari. Amb la primavera acabada d’estrenar, serà una bona ocasió per alçar el cap i, amb un xic de sort, deixar-nos sorprendre per un estol d’oques viatjant cap al nord.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article