Una espelma per a les víctimes de l’Holocaust 


El passat dia 25 de gener de 2023 vaig anar a la Plaça Sant Jaume a una Cerimònia del Record. Vaig encendre una espelma en record de les víctimes de l'Holocaust. 

L'Holocaust va ser l'assassinat dels jueus i altres pobles i persones dut a terme per Adolf Hitler entre els anys 1933 i 1945. Sort que no vaig néixer en aquests anys perquè les persones en situació de discapacitat intel·lectual com jo també eren assassinades en el programa que els nazis deien ‘T4’ o eutanàsia. Segons Wikipedia  l'eutanàsia és la pràctica mèdica que provoca la mort d'una persona de forma voluntària  mitjançant una injecció.

Va donar la benvinguda a l'acte l'alcaldessa Ada Colau. Va haver-hi música de Laura Sanz i d’Òscar Vilaprinyó. En record dels sis milions de jueus assassinats va encendre l'espelma Viktoria Kovalchunk del col·lectiu de jueves refugiades d'Ucraïna, i Rafa Husid, de la Comunitat Jueva. En record de la resistència jueva als nazis va encendre l'espelma la Laura Bendesky i la seva filla Emilia Arviv, de la Comunitat Jueva. En record del milió i mig de nenes i nens víctimes va encendre l'espelma el rabí Daniel Askenazi, de la Comunitat Jueva. En record de les víctimes del poble gitano va encendre l'espelma Ricard Valentí, vicepresident primer del Consell Municipal del Poble Gitano. En record dels republicans deportats als camps nazis va encendre l'espelma Feliu Crespí Niubò, fill de Conrad Crespí Vergés, deportat i supervivent de Mauthausen.

En record dels altres col·lectius que patiren persecució i assassinats pel nazisme vam encendre l'espelma el Gran Mestre Xavier Pan Torrado, en representació de la Gran Lògia, Anaïs Garcia i jo, com a representants del col·lectiu de persones amb discapacitat i membres del Consell Rector de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat.

En record dels ‘Justos entre les Nacions’, aquells homes i dones que van arriscar la seva vida per salvar els jueus perseguits va encendre l'espelma Artem Vorobyov, cònsol general d'Ucraïna a Barcelona.

Esperem que no es torni a repetir una guerra ni un holocaust de nou. Per les persones que represento espero que no torni a passar el que ha passat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article