‘Demà Jove’, joves transformant realitats


Tot just són les 8.30 del matí i, des de fa una estona, hi ha una desfilada de persones joves amunt i avall, entrant a les aules de formació; acabant d'enllestir alguna presentació per classe; fent un cafè davant de la màquina amb companyes de feina abans d'entrar a l'oficina...

Són joves que estudien, però també són joves que treballen, joves que comencen a formar part d'una empresa, immerses en una nova aventura que els hi ha capgirat la vida de sobte. Tot just fa uns mesos, eren joves que estaven desmotivades remenant ofertes de feina sense èxit. Falta de formació necessària. Falta d'experiència. Però com volen que tingui experiència laboral si no he treballat? I com volen que tingui més títols formatius si no puc seguir estudiant i el que necessito és treballar?

Alguna cosa ha canviat. Aquestes persones joves participen d'un programa que ha impactat en les seves vides, el programa ‘Demà Jove’ de Fundesplai, que com altres programes que comptem amb el suport del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), aposten per la formació professional ocupacional dual.

‘Demà Jove’ ofereix, a les persones joves en situació d'atur, sense formació o amb un nivell formatiu baix, i amb grans dificultats d'accedir al mercat laboral, l'oportunitat de fer un canvi real a les seves vides. La proposta se centra en la formació dual de nivell que incorpora un certificat de professionalitat i un contracte de formació en alternança. I ho fa a partir d'una metodologia molt potent que combina una primera experiència laboral, un procés formatiu continuat i un acompanyament personalitzat en totes les etapes.

Actualment, 300 joves estan vivint l'oportunitat, a través del ‘Demà Jove’ de Fundesplai, d'aprendre a treballar i d'aprendre tot treballant, incorporats en diferents empreses compromeses del territori, formant-se en diferents àmbits i millorant dia a dia en l'adquisició de competències laborals, personals i socials.

I quan afirmem que és un programa que impacta, ho fem constatant que ho fa en diverses àrees:

Impacte en l'àmbit educatiu: una formació certificada. Moltes persones joves venen d'una història de fracàs acadèmic, de falta d'interès per continuar formant-se, moltes vegades degut a una proposta formativa amb una metodologia que dificulta seguir dins del circuit educatiu. A través del ‘Demà Jove’, tenen l'oportunitat de rebre una educació de qualitat, amb una titulació oficial (certificats de professionalitat) i al mateix temps, després d'una experiència reeixida, l'oportunitat i motivació de reincorporar-se a estudis oficials.

Impacte en l'àmbit laboral: un contracte, que les permet tenir una experiència laboral en la qual aprenen tot treballant, i ho fan acompanyats de persones tutores que les ajuden a transitar aquest procés amb èxit, aprenent cada dia a ser millors treballadors i treballadores. Una experiència que suma al seu currículum i les prepara pel mercat laboral. Les empreses aporten l'entorn laboral i l'oportunitat que els aprenents puguin arribar a ser treballadors estables de les seves plantilles. A canvi, reben i descobreixen el talent jove, amb formació adaptada al lloc de feina i un seguiment constant.

Impacte en la seva qualitat de vida: un sou, que les permet col·laborar en l'estructura familiar; les permet aprendre a gestionar els propis recursos i en alguns casos, la possibilitat d'independència econòmica i d'una estabilitat en aquest primer accés al mercat laboral.

Impacte en el seu entorn, a la xarxa de relacions: Un entorn familiar sustentat i un entorn de noves relacions socials que aporten reforços positius al seu desenvolupament. Al programa descobreixen noves companyes de viatge: formadores, tutores i companyes i companys (de formació i de feina).

I un impacte més important: l'impacte sobre la seva manera de veure i estar al món. Una mirada esperançadora, activa, on participen com veritables ciutadans i ciutadanes actives. Persones joves preparades, apoderades, compromeses i amb ganes de continuar creixent a nivell personal i professional.

Demà és avui. Demà és demà. Demà és dels i les joves.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article