La revolució necessària: L’habitatge cooperatiu per a gent gran


El creixent envelliment de la població planteja diferents reptes que han trobat en l’habitatge cooperatiu sènior una alternativa innovadora i prometedora. Aquesta modalitat d’habitatge proporciona a la gent gran una comunitat segura, suport mutu i serveis de cures, fomentant la independència i la qualitat de vida en la darrera etapa de la vida. El projecte pioner en aquest model a Catalunya és Walden XXI, una iniciativa impulsada per sòcies de Sostre Cívic el 2018, amb l’objectiu de crear una alternativa a les cures de la vellesa des de l’autogestió i el cooperativisme.

Walden XXI és una proposta que va més enllà de proporcionar simplement un sostre. Volem trencar amb el model actual de les residències i plantejar una resposta a la crisi de les cures en la vellesa. L’objectiu és oferir un entorn de convivència que fomenti l’activitat comunitària, amb instal·lacions dissenyades per satisfer les necessitats de les persones grans, tenint en compte la mobilitat reduïda i integrant serveis de cures, garantint l’atenció adequada i el suport necessari per afrontar els reptes de la vellesa.

Des de la cooperativa ja hem comprat un antic hotel a Sant Feliu de Guíxols on ubicarem el que serà el primer projecte d’habitatge cooperatiu per gent gran de Catalunya. Allà ubicarem 31 unitats d’habitatge amb amplis espais comunitaris polivalents, a més d’una cuina, menjador, biblioteca, bugaderia, trasters, etc. No obstant això, malgrat els múltiples avantatges que ofereix aquest model d’habitatge cooperatiu per a la gent gran, aquests projectes enfronten diversos obstacles per tirar endavant. Un dels principals desafiaments és l’accés al finançament. Els costos associats de les infraestructures necessàries per a un habitatge adaptat i amb serveis de cures són considerables. Aconseguir els recursos financers suficients per fer-los viables és una tasca difícil i sovint requereix l’ajuda de diverses entitats, així com la participació activa dels mateixos beneficiaris.

Un altre repte és generar interès per part de la població. Desafortunadament, la gent únicament considera aquests projectes quan s’acosta ja a una edat avançada. En molts casos, no ens hi posem a planificar adequadament la cura de la nostra vellesa fins que no la tenim a sobre. És essencial promoure una mentalitat de previsió i consciència en relació amb les necessitats de l’etapa final de la vida, per tal de garantir que aquest tipus de projectes rebin l’atenció i el suport que mereixen.

En aquest context difícil, des de Walden XXI fa més de cinc anys que fem feina i avançant, i ja som en la recta final, a punt de començar les obres per fer realitat aquest somni revolucionari. Però per arribar-hi ens fa falta un cop de mà. Una forma de contribuir-hi, que hem posat a l’abast de tothom, és mitjançant la compra de títols participatius, per col·laborar en el finançament col·lectiu del projecte alhora que treure un rendiment dels nostres estalvis.

A més, també us encoratjo a formar part activa del nostre projecte, ocupant les vacants que encara queden o apuntar-se a les llistes de socis expectants preveient la vostra vida en la vellesa. Ens cal una base sòlida per construir un projecte sostenible i dinàmic a llarg termini. La participació en el projecte implica contribuir a la presa de decisions, al disseny de les instal·lacions i al desenvolupament de la comunitat. Una oportunitat única de formar part d’una experiència compartida i enriquidora.

L’habitatge cooperatiu per a gent gran, i el projecte pioner de Walden XXI, ofereix una resposta prometedora als reptes de l’envelliment de la població. És essencial animar a la participació ciutadana per fer-los possibles, sigui mitjançant el finançament col·lectiu o involucrant-se directament en el projecte ocupant les vacants disponibles o les seves llistes d’espera per un futur. Aquesta és una oportunitat única per construir un futur més inclusiu i sostenible per a les persones grans, garantint una qualitat de vida digna i el suport mutu en aquesta important etapa de la vida. No em digueu que no val la pena!

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article