El Dia Internacional de l'Autisme i l'Associació TEAdir


El proper 2 d'abril se celebrarà el Dia Internacional de l'Autisme, instaurat l'any 2008 per l'Assemblea General de l'ONU, per contribuir a la conscienciació social sobre l'existència d'aquesta patologia i sobre els greus efectes que pot arribar a tenir sobre aquells que la pateixen. En els darrers anys ha augmentat molt el coneixement d'aquest trastorn que, abans, estava limitat a l'àmbit dels especialistes: psicòlegs, psiquiatres, psicoanalistes, i –en les institucions escolars i terapèutiques que atenen els casos més greus– professors d'educació especial i logopedes, entre d'altres.

La seva prevalença constatada –és a dir, el percentatge de la població al què afecta– no és, comparativament, alta, però ha augmentat molt en els darrers vint anys. El fet que, avui en dia, molts professionals no especialistes coneguin els principals signes d'alarma –pediatres i infermeres pediàtriques, educadores d'escola bressol, professores d'educació infantil i, fins i tot, molts pares–  ha influït en l'augment de la detecció i el diagnòstic precoç dels nens afectats de TEA.
 
Aquest major coneixement ha permès, també, un més alt grau d'implicació dels pares, que s'ha traduït en la creació d'associacions que tenen la finalitat de donar a conèixer a la societat les necessitats d'aquest col·lectiu. És el cas de l'Associació TEAdir que aquest proper 2 d'abril celebra el primer aniversari de la seva constitució.
 
TEAdir es defineix com a associació de pares, mares i familiars de persones amb TEA, Trastorn de l'Espectre Autista (Autismes i Síndromes d'Asperger), i compta, a més, des de la seva constitució amb l'activa participació de diversos professionals –bàsicament, psicòlegs– que participen en difondre la informació sobre les característiques de les persones afectades d'autisme, el seu diagnòstic, els tractaments existents, així com les seves necessitats educatives, terapèutiques i socials.

Afegirem només que dins els objectius de l'Associació estan els següents:
- Encapçalar iniciatives dirigides a les administracions per tal de vetllar per l'atenció pública i integral del nen, adolescent i adult afectat de Trastorn de l'Espectre Autista (TEA).

- Promoure la creació i el funcionament de centres de tractament, públic i privats, per a nens, adolescents i adults afectats de Trastorns de l'Espectre Autista (TEA)

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article